Az Oekotest, egy német fogyasztói magazin nemrégiben közzétett jelentése szerint a vizsgált fagyasztott halrudacskák több mint fele tartalmaz potenciálisan káros 3-MCPD-t. A 19 vizsgált márka közül 11-ben találtak túlzott mennyiségű 3-MCPD-t, valamint nyomokban mutagén hatású glicidolt. A halrudacskák úgy készülnek, hogy a halakat a halászhajókon gyorsfagyasztják, majd a szárazföldön történő végső fagyasztás előtt rudakká dolgozzák fel és elősütik őket. Az elősütési folyamat mérgező anyagok képződéséhez vezethet, amikor a növényi sütőzsírokat felmelegítik.
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a 3-MCPD-t lehetséges rákkeltő anyagként sorolta be, és vizsgálatok kimutatták, hogy állatokban vesekárosodást okozhat. Az Oekotest számításai szerint egy 30 kilogrammos gyermek már öt halrudacska elfogyasztásával túllépheti a 3-MCPD napi beviteli határértékét. Egyes vállalatok azt állítják, hogy termékeik a 3-MCPD maximális határérték alá esnek, és aktívan dolgoznak a szennyező anyagok csökkentésén a sütési körülmények optimalizálásával és a szűrőrendszerek javításával. Az Oekotest eredményei azonban nem mutatnak jelentős javulást a 2020-ban végzett korábbi tesztekhez képest. Az elemzés két márkánál az ásványi olajkomponensek megemelkedett szintjét is kimutatta, amire korábban nem volt példa.
A 3-MCPD jelenléte az elősütött élelmiszerekben aggodalomra ad okot a fogyasztásukkal kapcsolatos lehetséges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban, ami fokozott ellenőrzést és a szabályozási előírások betartását teszi szükségessé. Az elősütött élelmiszerek feldolgozásának folyamatos kutatása és az ezzel kapcsolatos elővigyázatosság alapvető fontosságú mind a termékek minőségének, mind a fogyasztók biztonságának biztosítása érdekében a 3-MCPD-expozíció tekintetében.