Klórmekvát humán expozíció
Egy 2024 februárban megjelent amerikai tanulmányban a klórmekvát növényvédőszer vizeletmintákban való nagyfokú jelenlétére hívták fel a figyelmet.

A klórmekvát egy növekedést szabályozó anyag, melynek élelmiszer terményeken történő használata növekszik Észak-Amerikában. Az Egyesült Államokban csak dísznövényeken engedélyezett a használata, de az EU-ban, az Egyesült Királyságban és Kanadában engedélyezett élelmiszereken is, elsősorban búzán, zabon és árpán. A klórmekvát kívánt hatása a növény szármagasságának csökkentése, mellyel megelőzhető a növény elhajlása, ami nehezítené a betakarítását. Toxikológiai vizsgálatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a szernek termékenységet csökkentő és a fejlődő embriót károsító hatása van már a megengedhető étrendi beviteli értékek alatti mennyiségben is.

Az Egyesült Államokban 2018-ban tolerálható szinteket állapítottak meg importált termények klórmekvát-klorid tartalmára vonatkozóan, melyet a zabra vonatkozóan megemeltek 2020-ban. A szerzők a 2017-ben, a 2018-2022 közötti időszakban és a 2023-ban gyűjtött vizeletek 69, 74 és 90%-ában mutatták ki a klórmekvátot, ami a peszticid 2023-as mintákban való jelentős emelkedését tükrözi. Az adatok a 2018 előtti időszakról is expozíciót mutattak. A szerzők potenciális étrendi bevitelt valószínűsítenek, ugyanakkor gabonatermékekben és tojásporban feldolgozási körülmények között természetes módon is keletkezik klórmekvát.

Annak megállapítására, hogy az amerikaiak vizeletében megfigyelhető mennyiségek a potenciális étrendi bevitelt tükrözik-e, 2022-ben és 2023-ban vásárolt búza- és zab alapú termékeken is vizsgálták a klórmekvát jelenlétét. Zab alapú élelmiszerekben nagyobb kimutatási aránnyal mutatták ki a szert a gabona alapúakhoz képest, terméktől függően nagy variabilitással.

Eredményeik alaposabb toxicitási és élelmiszer vizsgálatokat tesznek szükségessé a klórmekvát humán expozíciójából következő egészségi hatások értékelésére.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás