Bacillus cytotoxicus
A Bacillus cytotoxicus a Bacillus cereus csoport tagja, képes magas hőmérsékleten (akár 52°C) szaporodni és cytotoxin K-1-et termelni, amely hasmenést okoz.

Ez a citotoxin egyedülálló erre a fajra nézve és sokkal citotoxikusabb mint a cytotoxin K-2, amelyet a csoport más tagjai termelnek. A faj csak néhány izolátuma mutat toxikus hatást, és a cytotoxin K-1 szerepe, mint ételmérgezést okozó anyag nagyrészt nem tisztázott.

A Bacillus cytotoxicus-t először egy ételmérgezés járványból izolálták, amely három ember halálát okozta, és az organizmust azóta más kitörésekkel is kapcsolatba hozták, mindegyikben növényi eredetű élelmiszer alapanyag szerepelt. Főként burgonyapehely vagy burgonyakeményítő tartalmú élelmiszerekkel hozható kapcsolatba. Más tanulmányok, akárcsak az Egyesült Királyság élelmiszer szabványokkal foglakozó szervezetéhez (Food Standards Agency) bejelentett ételmérgezéses esetek, a B. cytotoxicus-t rovareredetű termékekben és szárított élelmiszerekben is kimutatták. A törzsek évekig fennmaradhatnak az élelmiszert előállító üzemekben.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás