A L. innocua és a L. welshimeri egyes törzsei ellenállóképességet mutatnak a hőmérséklettel, a pH-val, az alacsony vízaktivitással és más stresszhatásokkal szemben, valamint a L. monocytogenes-ével genetikailag azonos virulencia szekvenciát mutatnak.
Az említett két faj gyakran megtalálható a környezetben, beleértve a talajt, a vizet és a különböző élelmiszerforrásokat. Ezeket a fajokat azon túlmenően, hogy ártalmatlannak tartják az emberre, gyakran használják őket a Listeria monocytogenes szurogátumaként a különböző élelmiszerbiztonsági kutatásokban.
A tanulmány azt is megállapította, hogy a Listeria egyes törzsei rezisztenciát fejlesztettek ki az általánosan használt fertőtlenítőszerekkel szemben, és rendelkeznek a CRISPR-cas típusú adaptív immunrendszerrel. A Listeria e két nem-patogén törzsét Dél-Afrika kereskedelmi élelmiszer-feldolgozó létesítményeiben található nyers, szárított és feldolgozott húsokban találták meg.
A tanulmány megerősíti azokat a további kutatásokat, amelyek a világ más részein a nem-patogén Listeria fajok növekvő rezisztenciáját írják le. Rávilágít a Listeria fajok – nem csak a Listeria monocytogenes – folyamatos nyomon követésének szükségességére annak biztosítása érdekében, hogy az élelmiszerbiztonsági intézkedések hatékonyan védjék az emberi egészséget.