A mérgező őzlábgomba (Chlorophyllum molybdites) okozta mérgezéses esetek számának emelkedése Olaszországban
Az esetet a tagállami képviselő ismertette EFSA újonnan felmerülő kockázatokkal foglalkozó hálózatának (EREN) ülésén.

Forrás: Wikipedia

A Chlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, Észak-Amerika keleti részén és Kaliforniában, valamint a világ mérsékelt és szubtrópusi régióiban kertekben és parkokban nő. A klímaváltozás hatására új területeken is megjelent az elmúlt években, így például, Skóciában, Ausztráliában és Cipruson is azonosították már.

Mérgező, gyomor-bélrendszeri (hányás, hasmenés, stb.) és neurológiai tüneteket okoz.  Észak-Amerikában ez a gomba a felelős a legtöbb gombamérgezéses esetért. Könnyen összetéveszthető más, ehető gombafajokkal, pl. piruló őzlábgomba (Chlorophyllum rhacodes) vagy nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera).

Európában az első mérgezéseket 2014-ben Olaszországból (Szicília) és Spanyolországból jelentették. Szicíliában a tengerparti területeken bőségesen terem, egyre több esetet jelentenek és számítani lehet további földrajzi terjedésére is.

A gomba Magyarországon sem honos, azonban a klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében is számítani kell a megjelenésére. A hazai elterjedésére vonatkozóan kevés adat áll rendelkezésre, néhány internetes forrás szerint már találkoztak vele pl. Kecskemét környékén és Vas megyében.

Az EREN értékelése szerint több információt kell gyűjteni az üggyel kapcsolatban. A fenti információk fényében célszerű lenne a gomba hazai elterjedtségét felmérni, és a megelőzés jegyében a lakosság és a gombaszakértők figyelmét felhívni a gomba lehetséges hazai elterjedtségére, illetve fogyasztásának kockázataira vonatkozóan.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás