Aggályos lehet a szulfitok étrendi bevitele az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint
A szulfitok étrendi bevitele a nagyfogyasztóknál káros hatásokat válthat ki, habár a káros hatások mértéke a toxicitási adatok hiányosságai miatt nem pontosan meghatározható.

A szulfitok természetesen előfordul a szervezetben, valamint olyan élelmiszerekben, mint az alma, a rizs, a hagyma, a káposzta vagy a bor.

Számos élelmiszerhez tartósítószerként és antioxidánsként adják hozzá (például a barnulás megakadályozása miatt), úgy mint szárított gyümölcsök és zöldségek, burgonyaalapú termékek, sör, maláta alapú italok, bor és gyümölcslevek. Borkészítés során a folyamatban lévő fermentáció megállítására használják.

Az EFSA élelmiszer adalékanyagokkal foglalkozó tudományos panele a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudott megállapítani elfogadható napi bevitel (ADI) értéket, amely alatti bevitel biztonságosnak tekinthető. Ilyen esetekben az expozíciós küszöbérték (MoE) megközelítést használják a kockázatértékeléshez, amely alapján a szulfit esetében nem biztonságos az étrendi bevitel a 3-10 éves gyermekek 12,5, valamint a felnőttek 60%-ánál.

A panel bizonyítékot talált a szulfitok idegrendszert károsító hatásával kapcsolatban (késleltetett ingerválasz, idegrendszeri működési zavarok). Az egyes érzékeny csoportok intoleranciájának vizsgálata a jelen ismeretek hiányosságai miatt szükséges a továbbiakban.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás