Becslések szerint naponta 328 millió kesztyűt használnak az Egyesült Államokban az élelmiszer feldolgozásban, étel kiszolgálásban, egészségügyi ellátásban, rendfenntartásban vagy az iparban. A kesztyűn lévő toxinok számos potenciális egészségügyi problémához vezethetnek beleértve a karcinogenitást, endokrinológiai zavart, termékenységi zavart, anyagcserezavart és bőrbetegségeket, például dermatitist. A mikrobiológiai szennyezés fő oka a szennyezett víznek tulajdonítható, az olcsó és gyakran toxikus összetevők meggyengítik a kesztyűket, amely szakadáshoz vezethet.
26 importált márka 2800 kesztyűjét genomikailag tesztelték patogénekre és a vizsgált kesztyűk 50%-án fekális eredetű organizmusokat találtak, 260 egyedi és életképes mikrobával egyetemben beleértve az E. coli, Listeria, Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus, Anthrax, és különböző gombák, például Aspergillus. A kesztyűbiztonság nagyon fontos az élelmiszer feldolgozásban és kiszolgálásban, hogy biztosítsa, hogy a kesztyű nem szennyezi be az ételt.
Egy újabb útmutatás szerint az FDA megerősítette, hogy a kesztyű 1. zónájú élelmiszerrel érintkező felületnek számít, amelyre az jellemző, hogy közvetlen érintkezik az élelmiszerrel és a termék beszennyeződésének itt a legnagyobb az esélye. 2023. szeptemberében már 228 orvosi kesztyűgyártót helyeztek az FDA import figyelmeztetés egyszer használatos orvosi kesztyűk listájára. A felsorolt vállalatok legnagyobb része kínai (136), malajziai (42) és tajvani (25).