A 2025. január 1-én induló 3 éves kutatás középpontjában a modern élelmiszerek, különösen az alternatív húshelyettesítők kémiai élelmiszerbiztonsági vizsgálata áll. A projekt során a feldolgozás során keletkező szennyezőanyagok, mint az akrilamid, PAH-ok és fémek jelenlétét vizsgáljuk különböző húshelyettesítőkben, például búza-, borsó-, bab-, szója-, mikoprotein- és rovaralapú termékekben.
A kutatás Magyarországon kívül Svédországban és Portugáliában is zajlik, így átfogó képet kapunk az európai régiók szennyezőanyag-szintjeiről. Az eredmények alapján kockázatbecslést készítünk, amely betekintést nyújt a húshelyettesítők fogyasztásával járó potenciális egészségügyi kockázatokba.
Továbbá, a projekt során egy átfogó adatbázis és tudásgráf is kidolgozásra kerül, amely segíti a szennyezőanyagok és élelmiszerbiztonsági aspektusok közötti összefüggések megértését. Eredményeink fontos szerepet játszanak majd a modern élelmiszerek biztonságosságának növelésében és a fogyasztók egészségének védelmében.