2025
Kovács, L.; Klaucke, C.R.; Farkas, M.; Bakony, M.; Jurkovich, V.; Könyves, L.: The correlation between on-farm biosecurity and animal welfare indices in large-scale turkey production, Poultry Science, Volume 104, Issue 1, 104598
2024
Farkas, M.; Könyves, L.; Csorba, Sz.; Farkas, Zs.; Józwiák, Á.; Süth, M.; Kovács, L.: Magyarország nagylétszámú baromfitelepeinek járványvédelmi helyzete a Nébih Országos Járványvédelmi Központ és a Baromfi Termék Tanács Járványvédelmi Auditáló Rendszer adatai alapján a 2021–2022-es időszakban, Magyar Állatorvosok Lapja, 146 : 12 pp. 723-742.
Országh, E.; De Matteu Monteiro, C.; Pires, S. M.; Jóźwiak, Á.; Marette, S.; Membré, J.-M.; Feliciano, R. J.: Holistic risk assessments of food systems. Global Food Security, 43, 100802.
Baranyi, J.; Csorba, S.; Farkas, Zs.; Pacza; T.; Jóźwiak, Á.: Internal dynamics of patent reference networks using the Bray–Curtis dissimilarity measure. Journal of Big Data 11, 27
2023
Delpont, M.; Salazar, L. G.; Dewulf, J.; Zbikowski, A.; Szeleszczuk, P.; Dufay-Lefort, A.C.; Rousset, N.; Spaans, A.; Amalraj, A.; Tilli, G.; Piccirillo, A.; Devesa, A.; Sevilla-Navarro, S.; van Meirhaege, H.; Kovács, L.; Jóźwiak, Á. B.; Guérin, J.L.; Paul, M.C.: Monitoring biosecurity in poultry production: an overview of databases reporting biosecurity compliance from seven European countries, Frontiers in Veterinary Science, 10
Farkas, Zs.; Országh, E.; Engelhardt, T.; Zentai, A.; Süth, M.; Csorba, Sz.; Jóźwiak, Á.: Emerging risk identification in the food chain – A systematic procedure and data analytical options, Innovative Food Science & Emerging Technologies, Volume 86.
Zentai, A.; Jóźwiak, Á.; Süth, M.; Farkas, Zs.: Carry-Over of Aflatoxin B1 from Feed to Cow Milk—A Review, Toxins, 15 (3).
Surányi, B. B.;Taczman-Brückner, A.; Mohácsi-Farkas, Cs.; Engelhardt, T.: Rapid identification of bacteria from agricultural environment using MALDI-TOF MS. Acta Alimentaria 52(1), 113–120.
Surányi, B. B.; Zwirzitz, B.; Mohácsi-Farkas, Cs.; Engelhardt, T. and Domig, K.J.: Comparing the efficacy of MALDI-TOF MS and sequencing-based identification techniques (Sanger and NGS) to monitor the microbial community of irrigation water. Microorganisms, 11(2), 287.
Tóth, A. J.; Dunay, A.; Illés, B. Cs.; Battay, M.; Bittsánszky, A.; Süth, M.: Food liking and consumption in schools: Comparison of questionnaire-based surveys with real consumption, Food Quality and Preference, 103: January Paper: 104692
2022
Palmas, E.; Engelhardt, T.; Farkas, Zs.; Csorba, Sz.; Országh, E.; Józwiak, Á.B.: Emerging risk identification by applying data analytical tools, EFSA Journal 2022;20(S2):e200913, 12 pp.
Farkas, Zs.; Kerekes, K.; Ambrus, Á.; Süth, M.; Peles, F.; Pusztahelyi, T.; Pócsi, I.; Nagy, A.; Sipos, P.; Miklós, G.; Lőrincz, A.; Csorba, Sz.; Jóźwiak, Á.: Probabilistic modeling and risk characterization of the chronic aflatoxin M1 exposure of Hungarian consumers, Frontiers In Microbiology, 13, 12 p.
Haykir, O.; Mohácsi-Farkas, Cs.; Engelhardt, T.: Enhanced heat resistance of Listeria innocua as a surrogate of Listeria monocytogenes after sublethal heat treatment, Acta Alimentaria: An International Journal of Food Science, 51 :2.
Farkas, Zs.; Országh, E.; Engelhardt, T.; Csorba, Sz.; Kerekes, K.; Zentai, A.; Süth, M.; Nagy, A.; Miklós, G.; Molnár, K.; Rácz, Cs.; Dövényi-Nagy, T.; Ambrus, Á.; Győri, Z.; Dobos, A. Cs.; Pusztahelyi, T.; Pócsi, I.; Jóźwiak, Á.: A Systematic Review of the Efficacy of Interventions to Control Aflatoxins in the Dairy Production Chain – Feed Production and Animal Feeding Interventions. Toxins, 14(2), 115.
Kovács, D.; Palkovicsné Pézsa, N.; Jerzsele, Á.; Süth, M.; Farkas, O.: Protective Effects of Grape Seed Oligomeric Proanthocyanidins in IPEC-J2–Escherichia coli/Salmonella Typhimurium Co-Culture. Antibiotics 11 : 1, Paper 110.
2021
Országh, E.; Jóźwiak, Á.; Süth, M.; Micsinai, A.; Urbányi, B.; Vokó, Z.; Kaló, Z.; Pitter, J. G.: Az egészségügyi technológiaértékelés és kockázat-haszon elemzés alkalmazási lehetőségei az élelmiszerlánc-biztonság területén. Áttekintés. (The applicability of health technology asssessment and risk-benefit analysis in the food safety domain. Review). Magyar Állatorvosok Lapja, 143 : 10 pp. 625-640., 16 p.
Tóth, A. J.; Dunay, A.; Battay, M.; Illés, Cs. B.; Bittsánszky, A.; Süth, M.: Microbial Spoilage of Plant-Based Meat Analogues. Applied Sciences 11, 18: 8309, 10 p.
Berkics, A.; Varga, V.; Mohácsi-Farkas, Cs.; Jóźwiak, Á. B.: Cause Analysis and Risk Evaluation of the Occurrence of Campylobacter spp. in the Broiler Production Chain. Acta Alimentaria: An International Journal of Food Science, 50 : 2 pp. 228-237., 10 p.
Országh, E.; Pitter, J. G.; Kaló, Z.; Vokó, Z.; Jóźwiak, Á.: Retrospective cost-utility analysis of the Non-typhoidal Salmonella control programme in Hungary. Food Control, 120, 107529.
2020
Alvarez‐Pinera, J.; Bager, F.; Bystrický, M.; Rasmussen, S. D.; Foster, D.; Fuchs, K.; Gilsenan, M.; Grahek‐Ogden, D.; Jóźwiak, Á.; Moez, S.; Neagu, M.; O’Dea, E.; Perrella, A.; Richardson, J.; Scharfenberg, E.; Sokolic, D.; Stack, M.; Vermeersch, K.; Wienk, K.: Report of the Advisory Forum Task Force on Data Collection and Data Modelling. EFSA Supporting Publications 17 : 9 p. 1901E , 63 p.
Dövényi-Nagy, T.; Rácz, C.; Molnár, K.; Bakó, K.; Szláma, Z.; Jóźwiak, Á.; Farkas, Zs.; Pócsi, I.; Dobos, A.C.: Pre-Harvest Modelling and Mitigation of Aflatoxins in Maize in a Changing Climatic Environment – A Review. Toxins, 12, 768.
Miklós, G.; Angeli, Cs.; Ambrus, Á.; Nagy, A.; Kardos, V.; Zentai, A.; Kerekes, K.; Farkas, Zs.; Jóźwiak, Á.; Bartók, T.: Detection of Aflatoxins in Different Matrices and Food-Chain Positions. Frontiers in Microbiology 11, 21 p.
Meijer, N.; Filter, M.; Jóźwiak, Á.; Willems, D.; Frewer, L.; Fischer, A.; Liu, N.; Bouzembrak, Y.; Valentin, L; Fuhrmann, M.; Mylord, T.; Kerekes, K., Farkas, Zs.; Hadjigeorgiou, E.; Clark, B.; Coles, D.; Comber, R.; Simpson E.; Marvin, H.J.P.: Determination and Metrics for Emerging Risks Identification DEMETER: Final Report. EFSA Supporting Publications 17 : 7 p. 1889E
2019 and earlier
Douglas, V., J.; Bianco, S.; Edlund, S.; Engelhardt, T.; Filter, M.; Günther, T.; Hu, K.; J. Nixon, E., L. Sevilla, N.; Swaid, A.; H. Kaufman, J. (2019): STEM: An Open Source Tool for Disease Modeling. Health Security 17, 291-306.
Serraino, A.; Bonilauri, P.; Kerekes, K.; Farkas, Zs.; Giacometti, F.; Canever, A.; Zambrini, A. V.; Ambrus, Á. (2019): Occurrence of Aflatoxin M1 in Raw Milk Marketed in Italy: Exposure Assessment and Risk Characterization. Frontiers in Microbiololgy 10:2516
Meijer, N.; Filter, F.; Clark, B.; Jóźwiak, Á.; Comber, R.; Mylord, T.; Kerekes, K.; Willems, D.; van Asselt, E.; Frewer, L.; Czyz, M.J.; Fischer, A.; Marvin, H. (2018): Project DEMETER: Concept Note for an Emerging Risks Knowledge Exchange Platform (ERKEP) Framework. EFSA supporting Publications 2018:EN-1524. 41 pp.
Pitter, J.G.; Vokó, Z.; Jóźwiak, Á.; Berkics, A.(2018): Campylobacter control measures in indoor broiler chicken: Critical re-assessment of cost-utility and putative barriers to implementation. Epidemiology and Infection, 1-12.
Süth, M.; Mikulka, P.; Izsó, T.; Kasza, G. (2018): Possibilities of targeting in food chain safety risk communication. Acta Alimentaria: An International Journal of Food Science 47:3, pp. 307-314.
Kerekes, K.; Bonilauri, P.; Serraino, A.; Giacometti, F.; Piva, S.; Zambrini, V.; Canever, A.; Farkas, Zs.; Ambrus, Á (2016): An effective self-control strategy for the reduction of aflatoxin M1 content in milk and to decrease the exposure of consumers. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 33:12, 1840-1849.
Pitter, J.G.; Jóźwiak, Á.; Martos, É.; Kaló, Z.; Vokó, Z. (2015): Next steps to evidence-based food safety risk analysis: opportunities for health technology assessment methodology implementation. Studies in Agricultural Economics 117, 155-161
Farkas, Zs.; Trevisani, M.; Horváth, Zs.; Serraino, A.; Szabó, I. J.; Kerekes, K.; Szeitzné-Szabó, M.; Ambrus, Á. (2014): Analysis of industry generated data Part II. Risk based sampling plan for efficient self-control of aflatoxin M1 contamination in raw milk. Food Additives & Contaminants: Part A, 31:7, 1257-1273.
Zsuzsa Farkas, Ákos Jóźwiak: Data Analytical Approach for the Identification of Emerging Food Safety Risks, Presentation, Modern Inspections With New Technology Symposium, The Hague, The Netherlands | 2024. február 26-27.
Zsuzsa Farkas, Erika Országh, Szilveszter Csorba, Tekla Engelhardt, Andrea Zentai, Ákos Jóźwiak: Trends and Early Signals of Emerging Risks Identified in the Food Chain, Presentation, IAFP’s European Symposium, Aberdeen, Scotland | 2023. május 3-5.
Szilveszter Csorba, Gábor Pajor, Erika Országh, Zsuzsa Farkas, Zoltán Németh, Csongor Demeter, Tekla Engelhardt, Miklós Süth, Ákos Jóźwiak: Precision and Data Analysis Approach for Increasing the Effectiveness of Rabbit Meat Production, Poster presentation, IAFP’s European Symposium, Aberdeen, Scotland | 2023. május 3-5.
Ákos Jóźwiak, Zsuzsa Farkas, Tekla Engelhardt, Erika Országh, Szilveszter Csorba, Miklós Süth: Data Analysis for the Identification of Emerging Food Safety Risks, Oral presentation, IAFP’s European Symposium, Munich, Germany | 4-6. May 2022
Ákos Jóźwiak: Data Science in Food Chain Safety Decision Making, Oral presentation, IAFP’s European Symposium, Munich, Germany | 4-6. May 2022
Oktay Hakir, Csilla Mohácsi-Farkas, Tekla Engelhardt: Study of Listeria Innocua Heat Resistance after Sublethal Heat Treatment with MALDI-TOF”, Poster presentation, IAFP’s European Symposium, Munich, Germany | 4-6. May 2022.
Ákos Jóźwiak: Adatelemzési lehetőségek az élelmiszerlánc-biztonság területén. (Data analysis options for food chain safety.) Presentation in Hungarian. A jövő élelmiszer-biztonsága – élelmiszereink jövője. MTA A Magyar Tudomány Ünnepe előadóülés. MTA Székház, Díszterem | 2021. november 04.
Miklós Süth: A digitális megoldások lehetséges szerepe az EDG célok teljesítésében az állattenyésztésben. (The potential role of digital solutions in meeting EDG targets in livestock production.) Presentation in Hungarian. „Mezőgazdaság 4.0 hozzájárulása az European Green Deal agrár céljainak teljesüléséhez” Budapesti Európai Ifjúsági Központ, Díszterem | 2021. november 03.
Ákos Bernard Jóźwiak: Role of data science in food chain safety decision making: current status and future trends. Oral presentation. 35th EFFoST International Conference 2021 – Healthy Individuals, Resilient Communities, and Global Food Security, Lausanne, Switzerland | 1-4. November 2021
Zsuzsa Farkas, Szilveszter Csorba, Erika Országh, Tekla Engelhardt, Miklós Süth, Ákos Jóźwiak: Systematic approach for emerging risk identification in the food chain. Poster presentation. 35th EFFoST International Conference 2021 – Healthy Individuals, Resilient Communities, and Global Food Security, Lausanne, Switzerland | 1-4. November 2021
Zsuzsa Farkas, Szilveszter Csorba, Erika Országh, Tekla Engelhardt, Miklós Süth, Ákos Jóźwiak: Data analysis for the identification of emerging food safety risks. UK-V4 Frontiers of Science 2021, Life sciences and pandemics section (held online)
Ákos Jóźwiak. Mentor. VETATHON Student Innovation Competition (hackathon). Online | 26-27. February 2021
Ákos Bernard Jóźwiak: Role of Data Science in Food Chain Safety Decision Making: Current Status and Future Trends. Előadás. 3rd International Congress on Food Safety and Quality – FOOD, HEALTH AND CLIMATE CHANGE. Online | 10-13. November 2020
Ákos Bernard Jóźwiak: The Digital Food Institute. Online Brokerage Event: Israel & Visegrad Group Pentagonal Symposium. Online | 21. September 2020
Józwiak Ákos, Farkas Zsuzsa: Újonnan felmerülő kockázatok azonosítása (ERI): Áttekintés (Emerging Risk Identification (ERI): An overview - presentation in Hungarian), Workshop on the identification of emerging risks | 06.12.2023.
Farkas Zsuzsa, Józwiak Ákos: Horizon scanning és ERI eljárások és eszközök (Horizon scanning and ERI procedures and tools- presentation in Hungarian), Workshop on the identification of emerging risks | 06.12.2023.
Józwiak Ákos, Farkas Zsuzsa: Az élelmiszer-rendszereket érő hatások, driverek és ezek előrejelzése (Impacts on food systems, drivers and their forecasting - presentation in Hungarian), Workshop on the identification of emerging risks | 06.12.2023.
Farkas Zsuzsa, Józwiak Ákos: Az újonnan felmerülő kockázatok azonosításának adatbányászati megközelítése (A data mining approach to identifying emerging risks - presentation in Hungarian), Workshop on the identification of emerging risks | 06.12.2023.
Farkas Zsuzsa, Józwiak Ákos: Esettanulmányok (Case studies - presentation in Hungarian), Workshop on the identification of emerging risks | 06.12.2023.
Józwiak Ákos, Farkas Zsuzsa: Interaktív csoportmunka (Interactive group work - presentation in Hungarian), Workshop on the identification of emerging risks | 06.12.2023.
Józwiak Ákos, Farkas Zsuzsa: Újonnan felmerülő kockázatok azonosítása (ERI): Összegzés (Emerging Risk Identification (ERI): Summary - presentation in Hungarian), Workshop on the identification of emerging risks | 06.12.2023.