Euforizáló termékek
Új fogyasztói trend van kialakulóban; az ezredforduló szülöttei már nem az alkoholt keresik, annak új alternatívái jelentek meg a piacon.

Az új termékek kalóriamentes vagy alacsony kalória tartalmú, aktivitás nélküli italok, CBD-t (kannabinoidot) és/vagy kannabiszt/THC-t tartalmazó egészséges és lazító hatású italok, Cava és Euphorics.

Az euforizáló termék gyártó vállalatok egyik képviselője a Kin Euphorics: állításuk szerint „a társasági italozás 10.000 éves hagyományának első innovációját” teremtik meg. A gyártás során specifikus neurotranszmittereket, dopamint, szerotonint és gamma-aminovajsavat (GABA) célzó, ún. nootropikumokat alkalmaznak.

A nootropikumok („okos drogok”, „kognitív serkentők”) olyan szerek, étrend-kiegészítők vagy egyéb anyagok, melyek a kognitív funkciók javítására képesek egészséges személyekben, különös tekintettel a végrehajtó funkciókra, memóriára, kreativitásra vagy a motivációra.

Az euforizáló termékekkel kapcsolatban felmerülő potenciális kockázatok a pozitív hatásaikat sugalló, megalapozatlan állítások, pontos összetételük ismeretének hiánya, valamint ismeretlen mellékhatásaik.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás