A bejelentett liszteriózishoz köthető humán esetek száma (2 952) a 2019–2023-as időszakban folyamatosan nőtt, és 2007 óta a legmagasabb szintet érte el. Ez összefügghet Európa idősödő népességével – jelenleg az európaiak 21,3%-a 65 év feletti –, ami az életkorral összefüggő krónikus betegségek növekvő előfordulásával összefüggésben az idősebb korcsoportokban növeli a súlyos tünetek kockázatát. A fertőzött, fogyasztásra kész élelmiszerek, például a hidegen füstölt lazac, a húskészítmények és a tejtermékek a fertőzések leggyakoribb forrásai. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a fogyasztásra kész élelmiszer-kategóriákból származó azon minták aránya, amelyek meghaladják a Listeria monocytogenes élelmiszer-biztonsági szennyezettségi határértékeit, 0,11 % és 0,78 % között mozgott, és a legmagasabb értéket az erjesztett kolbászok esetében jelentették.
Az EU-ban a kampilobakteriózis és a szalmonellózis volt a leggyakrabban jelentett zoonózisos betegség az embereknél. 2023-ban 148 181 kampilobakteriózisos esetet jelentettek, ami növekedést jelent a 2022. évi 139 225-höz képest. A kampilobakteriózis után a szalmonellózis volt a második leggyakrabban jelentett gasztrointesztinális fertőzés az embereknél, 77 486 esettel, szemben a 2022-es 65 478 esettel. Mindössze 15 tagállam és az Egyesült Királyság (Észak-Írország) teljesítette sikeresen a baromfiban előforduló Salmonella csökkentésére vonatkozóan kitűzött összes célt. Ez csökkenést jelent 2022-höz képest, amikor 19 tagállam érte el a teljes megfelelést.
Az éves zoonózis jelentés nemcsak a szórványosan jelentett betegségeket vizsgálja, hanem az élelmiszer-eredetű járványokat is: olyan eseteket, amikor legalább két személy ugyanazt a betegséget ugyanazon szennyezett élelmiszer fogyasztásával szerzi meg. 2023-ban összesen 5691 élelmiszer-eredetű járványkitörést jelentettek, ami az előző évhez képest enyhe csökkenést jelent. Az emberi megbetegedések, a kórházi kezelések és a halálesetek száma azonban nőtt, és a halálesetek száma egy évtized alatt elérte a legmagasabb szintet. Továbbra is a Salmonella volt az élelmiszer-eredetű megbetegedések, esetek, kórházi kezelések és halálesetek fő oka. A szalmonellózis kitörésének leggyakoribb forrásai a tojás/tojástermékek, a vegyes élelmiszerek és a csirkehús voltak. A teljes genomszekvenálás fokozott alkalmazása javította a felügyelet érzékenységét, és javította a járványkitörések észlelésének képességét az azt végrehajtó tagállamokban.
Az EFSA weboldalán elérhető a 2023-as évi zoonózis jelentés egyszerűsített változata, valamint élelmiszer-eredetű járványokra, illetve 14 kórokozóra vonatkozó adattáblák is.
A hírt a Nébih és az EFSA által működtetett EFSA Focal Point osztotta meg.