Dr. Jóźwiak Ákos Bernard

Tanszékvezető

Jóźwiak Ákos Bernard állatorvos, az állatorvos-tudományok doktora. 15 éven át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH) és annak elődeinél dolgozott különféle pozíciókban: a Nemzeti Referencia Laboratóriumok vezetője volt, majd a kockázatalapú mintavételi és ellenőrzési tervek tervezésén dolgozott, és a nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia 2013-2022 kidolgozásáért volt felelős. Az utóbbi években a stratégiai tervezés, az élelmiszer-biztonsági kockázatértékelés és adatelemzés területén dolgozott.

Jóźwiak Ákos az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) Tanácsadó Fórumának és az EFSA Újonnan Felmerülő Kockázatok Hálózatának tagja. E hálózatokon keresztül számos projektben és kezdeményezésben vett részt; jelenleg az EFSA Tanácsadó Fórum Adatgyűjtési és Adatmodellezési Munkacsoportjának elnöke.

Számos nemzetközi kapacitásépítési projektben vett részt junior projektvezetőként, komponensvezetőként és szakértőként. Emellett oktatóként vesz részt az Európai Bizottság Jobb Képzés a Biztonságosabb Élelmiszerekért (BTSF) kezdeményezésében és különféle egyetemi kurzusokon. A FAO-WHO Analitikai és Mintavételi Módszerek Codex Bizottság (Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling (CCMAS) magyar bizottságának elnöke.

Kutatási tevékenysége fókuszában új elemzési módszerek kidolgozása és alkalmazása áll az élelmiszerlánc-biztonság ellenőrzési hatékonyságának javítása érdekében. Ezen a területen a fő kutatási területei a (1) számítástudományi módszerek alkalmazása az újonnan felmerülő kockázatok meghatározására és a kockázatalapú ellenőrzések javítására; (2) betegségek terjedésének epidemiológiai modellezése; (3) az élelmiszer eredetű megbetegedések gazdasági terheinek meghatározása és az egészségügyi technológiaértékelési módszerek alkalmazása az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos döntések meghozatalában.

2020-tól a DÉOKFII igazgatóhelyettese, 2023-tól a DÉT tanszékvezetője.

Elérhetőségek

Hírlevél feliratkozás