Dr. Süth Miklós

Igazgató

Süth Miklós állatorvosdoktor, élelmiszer-higiénikus szakállatorvos. Szakmai ismereteinek kiszélesítése végett elvégezte a Budapesti Gazdasági Főiskola, Külkereskedelmi Főiskolai Kar Total Quality Management szakirányú szakközgazdász képzését, szakokleveles TQM szakértő diplomát, illetve a holland Hogeschool Zeeland MSc (Master of Science (economy), TQM expert) bizonyítványát szerezte meg. A FAO/WHO Codex Alimentarius Commission Magyar Nemzeti Bizottság Élelmiszer-higiéniai Munkabizottságának tagja, és a Húshigiéniai Magyar Munkabizottság elnöke volt.

2003 és 2010 között a közigazgatásban dolgozott, először a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Minőségellenőrzési Osztályán tanácsos, majd az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet igazgatói feladatait látta el. 2005-től a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrzési Főosztályának vezetője, országos főállatorvos volt, kezdeményezésére és munkásságának eredményeként jött létre Magyarországon az egységes élelmiszerlánc felügyeleti hatóság, melynek munkáját szakállamtitkári rangban országos főállatorvosként vezette 2010-ig.

2005 és 2010 között Magyarország képviseletét látta el az Európai Unió Főállatorvosi (CVO) Tanácsi munkacsoportjában, Magyarország delegáltja volt az Állategészségügyi Világszervezetbe (OIE), az Európai Unió Potsdam munkacsoportjaiban (USA, Canada, Svájc) tagországi delegált volt, illetve az Ázsiai országok munkacsoportjának tagországi vezetését látta el.

2008 és 2010 között a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tagja, a Különös Kockázatú Termékek munkacsoportjának vezetője, az Albán mezőgazdasági munkabizottság elnöke, orosz, ukrán, kínai mezőgazdasági munkabizottság társelnöke, a szerb, algériai, vietnámi, laoszi együttműködés magyar társelnöki feladatait látta el, a FAO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, a Magyar Agrárgazdasági Minőségdíj Bizottság elnöke, a Fogyasztóvédelmi Tanács tagja, a Fogyasztóvédelmi Tanács élelmiszeripari szakkollégiumának elnöke volt. A Magyar Szóvivők Szövetsége a sajtómunkáját a Hiteles Tájékoztatásért díjjal jutalmazta 2007-ben, melyet először ítéltek oda szakmán kívüli jelöltnek.

2010 és 2018 között a Fornetti Franchise stratégiai igazgatója volt. 2015-ben az Élelmiszer Szaklap a magyarországi TOP50 FMCG szakembere közé választotta.

PhD doktori fokozatát a Kaposvári Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolában szerezte meg. Tudományos kutatómunkájának alapját a magyar társadalom élelmiszerlánc biztonsági tudásáról és tudatosságáról gyűjtött adatok elemzése jelentette, amely alapján javaslatokat tett a célzott és precíziós hatósági kockázat kommunikáció módszereire.

2018-tól az Állatorvostudományi Egyetem rektori főtanácsadója. 2019-ben részt vett fél éven keresztül az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkájában tanácsadóként, többek között kiemelt feladata volt a magyar agrárium digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról szóló Kormány Határozat előkészítésében való szakértői közreműködés.

2022-től az ÁTE Élelmiszer-higiéniai Tanszék vezetője, illetve a 2023-ban létrehozott Élelmiszerlánc-tudományi Intézet igazgatója.

Elérhetőségek

Hírlevél feliratkozás