Zentai Andrea biomérnök, az élelmiszertudományok doktora. Doktori munkája során különböző kémiai eredetű élelmiszer-biztonsági veszélyek (mikotoxinok, növényvédőszer-maradékok, mák alkaloidok) kockázatbecslési módszerének kidolgozásával foglalkozott.
13 éven át dolgozott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és jogelődjénél, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál. Részt vett a hivatalnál végzett, elsősorban kémiai veszélyekre vonatkozó kockázatbecslési feladatokban (mikotoxinok, peszticid-maradékok, mák alkaloidok, édesítőszerek, stb), és ehhez kapcsolódóan a hivatal lakossági kommunikációs és publikációs tevékenységében. 8 éven át dolgozott az uniós élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer (RASFF) hazai kapcsolattartó pontjának napi szintű működtetésében. Részt vett az újonnan felmerülő kockázatok azonosításában, a stratégiai tervezést segítő, élelmiszer-biztonsági fókuszú elemzések készítésében, valamint a hivatal nemzetközi projektjeinek adminisztratív feladataiban.
Részt vett az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) nanotechnológiával és kockázatbecslési módszertanok harmonizálásával foglalkozó hálózataiban.
10 éven át dolgozott a Codex Alimentarius hazai kontaktpontjának működtetésében. Az élelmiszer-analitikai és mintavételi kérdésekkel foglalkozó, hazai szervezésű Codex szakbizottság (CCMAS) szakmai szervezésében kiemelt szerepet vállalt Codex kontaktpontként, majd levezető elnök helyettesként.
A tanszéken az újonnan felmerülő kockázatok azonosításában, kockázatbecslési és oktatással kapcsolatos feladatokban vesz részt.