RTE élelmiszerek biztonsága
Az RTE élelmiszerek (ready to eat - azonnali fogyasztásra kész élelmiszerek) olyan élelmiszerek csoportja, melyeket előzőleg tisztítottak, hőkezeltek, többnyire csomagoltak, ezért további előkészítés vagy főzés nélkül fogyasztásra alkalmasak.

Az RTE élelmiszerek kényelmes megoldást kínálnak idő hiányában, vagy amikor nincs lehetőség a főzésre. Mivel esetükben nem történik a szennyeződést eltávolító, mikroorganizmus számot csökkentő további beavatkozás, ezért tárolásuk esetén kell körültekintően eljárni.

Az RTE élelmiszerek egy jelentős rétegét teszik ki a nyers zöldségek és gyümölcsök. Az állati eredetű élelmiszerek mikrobiológiai eredetű romlásán túl talán kevésbé ismert, hogy a zöldségek és gyümölcsök mikrobiológiai szennyeződése is okozhat élelmiszer eredetű megbetegedéseket, járványokat.

Egyre inkább felismerik a leveles zöldségek jelentőségét a Salmonella terjesztésében. Új kutatási eredmények szerint például a növények a hagyományosan állati patogénnek tekintett Salmonella aktív hordozói lehetnek. Egy újabb publikációban pl. két Salmonella Thompson törzs kolonizációs képességét tanulmányozták a betakarítás előtti bazsalikom növényen.

A közelmúltban az újonnan felmerülő kockázatok azonosítása során végzett munkánkban az alábbi, RTE élelmiszerekkel kapcsolatos eseményekről értesültünk.

Enoki gombák Listeriával történő fertőződése okozott járványt az Egyesült Államokban

A CDC honlapján 2020 nyarán koreai származású enoki gomba Listeria szennyezettségével kapcsolatos riasztást tett közzé. A Listeria súlyos, akár életet veszélyeztető megbetegedést okozhat.


A liszteriózis tünetei közt hányás, émelygés, hasi fájdalom és hasmenés, makacs láz, izomfájdalmak, súlyos fejfájás és nyaki merevség, zavartság, egyensúlyvesztés és görcsök fordulhatnak elő. Kiemelt kockázati csoportok a várandós nők, idősek és a legyengült immunrendszerű emberek. Bár előfordul, hogy a fertőzött terhes nők csak enyhe, influenzaszerű tüneteket tapasztalhatnak, a fertőzés koraszülést, az újszülött megfertőződését vagy akár halvaszületést is okozhat. Súlyosabb esetben a beteg halála is bekövetkezhet. A tünetek általában a fertőzött étel elfogyasztását követő 1-4 hétben jelennek meg, de beszámoltak már a tünetek 70 nappal későbbi és aznapi megjelenéséről is.


A megbetegedéssel járó esemény több államra (36 személy 17 államban) kiterjedt, kivizsgálásában a CDC és FDA együtt vettek részt. WGS (whole genome sequencing, teljes genom szekvenálás) segítségével mutatták ki, hogy a beteg személyekből izolált baktériumok genetikailag szoros rokonságban vannak, vagyis a fertőzés valószínűsíthető forrása azonos. A megbetegedések során 31-en szorultak kórházi ellátásra, 4-en vesztették életüket, 6 eset kapcsolódott várandóssághoz, ebből 2 esetben vetélés következett be.

A beteg embereket megkérdezve az elmúlt hónapban fogyasztott élelmiszerekről és más expozíciókról, 55%-uk számolt be gombafogyasztásról, többek között enoki, portobello, csiperke, fafül, bokrosgomba és laska fajtákból.

Az FDA és ellenőrök különböző államokban különböző üzletekben vett enoki gombákban azonosították a járványt okozó törzset. Ezek a minták különböző koreai cégekre voltak visszavezethetőek, melyek végül termékvisszahívást kezdeményeztek.

2020. március 18-án a koreai illetékes minisztérium közzétette kivizsgálásának eredményét, és intézkedési tervét. Két koreai cég által termelt enoki gombában találtak Listeria monocytogenest.

Enoki gomba

Őszibarackok Salmonella Enteritidisszel történő fertőződéséhez köthető járvány az Egyesült Államokban

A CDC honlapján 2020 nyarán őszibarack Salmonella Enteritidis szennyezettségéről adott ki riasztást.


A szalmonellafertőzés tünetei közt a hasmenés, hányás, láz, hasi görcsök és kiszáradás fordulnak elő, melyek a baktériummal való találkozást követően 6 órával-6 nappal kezdődnek. A betegség általában 4-7 napig tart, a betegek általában kezelés nélkül felépülnek. Egyes betegek kórházba is kerülhetnek.  A Salmonella a bélrendszerből a véráramba és más szervekbe eljuthat. 5 év alatti, 65 év feletti és gyengült immunrendszerű személyek esetén valószínűsíthető a betegség súlyosabb lefolyása.


17 államból 101 személy fertőződött Salmonella Enteritidisszel, 2020. június 29 – augusztus 27-i kezdetekkel. 28 személy került kórházba, haláleset nem történt. A megbetegedettek interjúk során válaszoltak a megbetegedésük előtti héten fogyasztott ételekkel és más expozíciókkal kapcsolatos kérdésekre. 62 személyből 50 (81%) számolt be friss őszibarack fogyasztásról. Az egészségesek körében végzett hasonló felmérés ugyanakkor csak 20% arányt mutatott. Az őszibarack csomagolásáról nyilatkozó 40 személy közül 25 (63%) fogyasztott lédig vásárolt barackot, míg 15-en előrecsomagolt barackot.

Egy több államra kiterjedő kivizsgálást végeztek azokban az üzletekben, ahol a megbetegedettek barackot vásároltak. Miután áttekintették a szállítási dokumentumokat, azt találták, hogy több érintett üzletbe a Wawona cég lédig és csomagolt barackjait szállították. 2020. augusztus 22-én a cég visszahívta csomagolt, ömlesztett és lédig őszibarack termékeit.

A kivizsgálásban a Public Health Agency of Canada is részt vett, a kanadai kapcsolatot teljes genom szekvenálás segítségével igazolták.

Leveles zöldség termékek visszahívása Listeria monocytogenes miatt az Egyesült Államokban

2021 júliusában leveles zöldségeket (az Old Souls Farms cég rukkola, bazsalikom, római saláta, tavaszi mix, stb., továbbá kagylóhéj termékeit) vontak ki a forgalomból Listeria monocytogenes szennyezettség miatt az Egyesült Államokban. A cég az esővízgyűjtő tartály rutin vizsgálata során mutatta ki a Listeriát, valamint egy, a szennyezett bazsalikomot vásárolt ügyfélnél is pozitív eredmény született. Ezután kiterjedt vizsgálatokat végeztek. A termék pozitivitása izolált eset volt, azonban elővigyázatosságból egy több termékre kiterjedő visszahívást kezdeményeztek. Az érintett termékekkel kapcsolatban megbetegedésről nem érkezett hír.

Vélhetően koriandert és lime-ot tartalmazó ételízesítő okozott Salmonella járványt az Egyesült Államokban

2021 szeptemberében Salmonella járványról adtak hírt az Egyesült Államokban. A fertőzések száma több, mint duplájára növekedett egy hét leforgása alatt. Az esemény szeptember 2-án kezdődött, amikor 20 személy betegedett meg Salmonella Oranienburg miatt. Szeptember 15-én már 25 államban 127 beteget tartottak nyilván, 18 kórházi esettel. Pár nappal később már 279 megbetegedés volt ismert, újabb négy állam érintettségével és újabb 8 kórházi esettel. Haláleset nem történt. A járványt okozó élelmiszert először nem azonosították, de mintát véve azokban az éttermekben, ahol a fertőzött betegek étkeztek, egy koriandert és lime-ot tartalmazó ételízesítőben Salmonellát mutattak ki. Mivel a termék több egyéb élelmiszert is tartalmazott, nem tudható, hogy pontosan melyik volt a szennyezett.

Később Mexikóból szállított egész nyers vörös, fehér és sárga hagymákat azonosítottak szennyező forrásként, melyek visszahívása megtörtént. A járványban 1040 megbetegedés történt 260 kórházi esettel, és 39 állam volt érintett. Haláleset nem történt.

Listeria gomba termékekben Kanadában

2021 szeptemberében enoki gombát vontak ki a forgalomból Listeria szennyezettség miatt Kanadában. Az esettel kapcsolatos megbetegedésről információ nem érkezett. A CFIA (kanadai élelmiszervizsgáló hatóság) – melynek vizsgálati eredményei alapján történt a termékvisszahívás – figyelemmel kísérte annak megvalósulását.

2021 október végén szeletelt fehér csiperke visszahívásáról adtak hírt Kanadában, potenciális Listeria monocytogenes szennyezettség miatt. A Carleton Mushroom cég a Metro Brands által készített gombákat hívta vissza a forgalomból. A termékkel kapcsolatos megbetegedésről nem érkezett információ.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás