A kutatás-fejlesztési-innovációs tevékenységek fókusza az élelmiszerlánc biztonságát célzó hazai és nemzetközi projektekben való részvétel, így, a tanszék profiljából adódóan, elsősorban az alábbi, élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos kutatási területeket célozza meg:
Kutatási témaötletek, nemzetközi és hazai partnerkeresés
Az egységünk megalakulása óta aktívan keresi az együttműködési lehetőségeket az egyetemen belül és azon kívül egyaránt. Több egyetemmel (pl. Debreceni Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem), illetve for-profit szervezettel/vállalkozással is sikerült munkakapcsolatot létesíteni. A kutatási témaötletek feltárása, a hazai és nemzetközi partnerkeresés folyamatosan zajlik.
A DÉT által azonosított digitalizációs projektjavaslatok
Az Állatorvostudományi Egyetem vezetésével megkezdődött a 2024-1.2.3-HU-RIZONT-2024-00098 azonosítószámú CONTEMFood projekt (Contaminants in Meat Replacement Products: A Contemporary Food Safety Perspective), amely a modern, alternatív húshelyettesítő élelmiszerek kémiai élelmiszerbiztonsági kockázatait Magyarország mellett, Svédországban és Portugáliában is vizsgálja.
A kutatás középpontjában a feldolgozás során keletkező szennyezőanyagok, köztük a rákkeltő akrilamid, a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) és különböző fémek állnak, amelyek az egyre népszerűbb húshelyettesítő termékekben is jelen lehetnek.
A vizsgálatok során a kutatók olyan népszerű alternatív fehérjeforrásokat analizálnak, mint a búzából, borsóból, babból, szójából készült termékek, de a mikoprotein- és rovaralapú élelmiszerek is „terítékre” kerülnek majd. A kutatás célja a feldolgozás során keletkező szennyezőanyagok, úgy, mint a rákkeltő, mutagén akrilamid, policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok), valamint a különböző fémek vizsgálata. A kutatók a feldolgozási módszerek szerepét is vizsgálják, vagyis azt, hogy az elkészítési eljárások miként befolyásolják a szennyezőanyagok mennyiségét. Az eredmények alapján kidolgozott kockázatbecslés segíti a fogyasztókat és az ipari szereplőket abban, hogy tisztább képet kapjanak a modern húshelyettesítő termékek biztonságáról.
A projekt 2025. januárban indult és 3 évig tart.
A Nemzeti Laboratórium projekt az állategészségüggyel és az állatorvosi közegészségüggyel kapcsolatos számos kutatási irányt magába foglal. A projekt az Állatorvostudományi Egyetem, az Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Széchenyi Egyetem együttműködésében valósul meg. A projekt 2022. júniusában indult.
Külön alprojekt keretében foglalkoznak a fertőzésbiológiához, illetve az antimikrobiális rezisztencia (AMR) témájához tartozó kérdésekkel, a harmadik alprojekt pedig az Állatorvosi közegészségügyi folyamat és adatelemzés címet viseli. Ennek munkájában vesz részt a DÉT is, az alábbi feladatok révén:
A HOLiFOOD egy Horizont Európa finanszírozású projekt, amelynek átfogó célja az integrált élelmiszer-biztonsági kockázatelemzési keretrendszer fejlesztése Európában annak érdekében, hogy
A HOLiFOOD rendszerszemléletű megközelítést alkalmaz, amely figyelembe veszi az élelmiszer-előállítás teljes környezetét, beleértve a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontokat is. A projekt három ellátási láncot vesz figyelembe (azaz gabonafélék [kukorica], hüvelyesek [lencse] és baromfi [csirke]). A projekt mesterséges intelligenciát (AI) és big data technológiákat fog alkalmazni az ismert és ismeretlen élelmiszer-biztonsági veszélyekre vonatkozó korai előrejelző-, és az újonnan felmerülő kockázatok azonosító rendszereinek fejlesztésében. Ezen túlmenően eszközöket, módszereket és megközelítéseket fejlesztenek ki a veszélyek felderítésére, célzott és nem célzott, valamint új holisztikus kockázatértékelési módszereket fejlesztenek ki, amelyekben a kockázatok elemzése mellett költség-haszon elemzések is történnek.
A projekt 17 szervezet konzorciumi együttműködésében, a Wageningen Food Safety Research (Hollandia) vezetésével valósul meg, amelynek tervezett időtartama 4 év. Az Állatorvostudományi Egyetem – a DÉT koordinálásával – elsősorban az adatelemzéssel támogatott előrejelző rendszerek és az újonnan felmerülő kockázatok azonosító módszereinek fejlesztésében, valamint a kockázat-haszon, illetve költség-haszon elemzésekben vesz részt.
A projekt 2022. októberében indult.
További információkért látogasson el a projekt honlapjára: https://holifoodproject.eu/
A HE-FARM a Horizont Európa keretében megvalósuló projekt, amelynek célja olyan módszertan és technológiák kidolgozása és validálása, melyek
A projekt során felderítésre kerülnek a legfontosabb terjedési útvonalak különböző állattartó telepeken, így új információkat szervezve azon mikrobákról, melyek kockázatosak az élelmiszerláncra. Ezen információk birtokában a biológiai biztonsági intézkedések és technológiák hatékonyságának javítása, valamint a beruházási és működési költségek megtakarítása a projekt célja. Ennek érdekében a következőket tervezi a projekt megvalósítani: előrejelző szoftverek, kórokozók gyors nyomon követése, alacsony toxicitású biocidek alkalmazása, hordozható, alacsony működési költségvetésű mikrobiológiai műszer, hideg plazmás vízfertőtlenítés.
A hároméves projektben 14 partner vesz részt a spanyol Universidad de Alcala vezetésével; az ÁTE oldaláról az Állathigiéniai, Állomány-egészségtani Tanszék és Mobilklinikával közösen vesz részt a DÉT.
A projekt 2022. novemberében indult.
A projekt az Állatorvostudományi Egyetem, a PRIM-A-VET és az E-Group konzorciális együttműködésében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg 2021. októberétől. Az egyetem részéről a Gyógyszertani és Méregtani Tanszék és a DÉT vett részt a projektben.
A projekt során újonnan létrehozott innovatív állatorvosi repozíciós platform alapul szolgált a hazai és nemzetközi állategészségügyi és élelmiszerlánchoz köthető adatbázisokat összefogó Állatorvosi Közegészségügyi Adattó létrehozásának, ami lehetővé teszi a kutatók számára a hatékony adatvezérelt elemzéseket, integrálva az állategészségügyi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági adatokat, valamint helyettesítheti az eseti, heterogén adatgyűjtéseket. Ez az integrált adatbázis segíti az adatalapú döntéshozatalt és támogatja a gyors reagálást a különböző egészségügyi kihívásokra.
A projekt során kialakított szabványosított adat- és információs rendszerek mintaként szolgálhatnak más országok számára, elősegítve az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szektor további fejlődését.
Összességében a projekt eredményei hozzájárulnak egy megbízható adatközpontú környezet kialakításához, amely támogatja a modern elemzési módszerek alkalmazását, és modellként szolgálhat más országok és az európai állatorvosi közegészségügy számára.
A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje 2025. március.
A NetPoulSafe (Networking European poultry actors for enhancing the compliance of biosecurity measures for a sustainable production) egy Európai Uniós Horizon 2020 projekt, melynek célja, hogy támogassa az érdekelt feleket a biológiai biztonsági gyakorlatok hatékony megvalósításában. A 2020-ban indult projekt célkitűzése, hogy javítsa hét nagy baromfitenyésztő országban a biológiai biztonsági előírásoknak való megfelelést a baromfitenyésztésben a már bevezetett vagy bevezetés előtt álló eljárások adatainak összegyűjtésével, értékelésével és megosztásával.
A járványvédelmet javító, támogató intézkedéseket a konzorcium szakértői hálózatából, a releváns szakterületekről és szakirodalomból gyűjtjük össze. Az eredmények a konzorcium elemzi, a kísérleti telepeken validálja, és közvetlenül a tenyésztők, üzemeltetők és tanácsadók (beleértve az állatorvosokat is) rendelkezésére bocsájtja. A hazai szereplőket az ÁTE Élelmiszerlánc-tudományi Intézet és az Állathigiéniai, Állomány-egészségtani Tanszék és Mobilklinika közösen fogta össze.
A projekt 2024. márciusában zárult, az eredményekről 5 tudományos publikációban számoltak be a kutatók.
További információk a projekt oldalán érhetők el.
A Patológiai Tanszékkel, a Gyógyszertani Tanszékkel és a TETRABBIT Állattenyésztési és Kereskedelmi Kft-vel közös projekt. Célja a nyúlhús mint élelmiszeripari termék és a termék előállítási folyamatának fejlesztése, amelynek legfontosabb eszköze egy automata adatgyűjtőrendszerrel táplált big data elemző rendszer, amely a nyúlhústermelés teljes vertikumát lefedve az istállótól az asztalig képes információt szolgáltatni. Ezen túlmenően a fejlesztendő rendszer képes lesz az ellátási lánc minden lépéséhez és résztvevőjéhez információkat vagy előrejelzéseket is eljuttatni.
A projekt 2021. januárjától 2023. decemberéig tartott, melynek keretében az alábbi eredmények születtek:
A kutatók, kormányok, ügynökségek, élelmiszer-előállítók és a civil társadalom is egyre jobban aggódnak az „újonnan felmerülő élelmiszer-kockázatok” miatt. Elismert tény, hogy az újonnan felmerülő kockázatok sikeres azonosítása a közegészség és a környezet védelmének központi eleme, és ehhez az élelmiszer-ellátási láncban részt vevő felek közötti világszintű együttműködés szükséges.
A DEMETER (Determination and Metrics of Emerging Risks = a felmerülő kockázatok meghatározása és metrikája) projekt célja az újonnan felmerülő problémák és kockázatok azonosításának jelenlegi (és jövőbeni) EFSA eljárásainak támogatása, olyan közösségi erőforrás biztosítása, amely lehetővé teszi az adatok, adatbányászati ismeretek és módszerek gyors és hatékony megosztását az EFSA és az EU tagállami hatóságai között. A DEMETER projektben prototipusként kifejlesztésre került az Emerging Risks Knowledge Exchange Platform (ERKEP) elnevezésű műszaki platform.
Az intézet munkatársai olyan automatizált adatelemzési munkafolyamatok kidolgozásával járultak hozzá a projekthez, amelyek a hírforrások és szabadalmi adatbázisok hálózatelemzésével azonosítják a feltörekvő technológiai innovációkat és kockázatokat.