DEMETER

A kutatók, kormányok, ügynökségek, élelmiszer-előállítók és a civil társadalom is egyre jobban aggódnak az „újonnan felmerülő élelmiszer-kockázatok” miatt. Elismert tény, hogy az újonnan felmerülő kockázatok sikeres azonosítása a közegészség és a környezet védelmének központi eleme, és ehhez az élelmiszer-ellátási láncban részt vevő felek közötti világszintű együttműködés szükséges.

A DEMETER (Determination and Metrics of Emerging Risks = a felmerülő kockázatok meghatározása és metrikája) projekt célja az újonnan felmerülő problémák és kockázatok azonosításának jelenlegi (és jövőbeni) EFSA eljárásainak támogatása, olyan közösségi erőforrás biztosítása, amely lehetővé teszi az adatok, adatbányászati ​​ismeretek és módszerek gyors és hatékony megosztását az EFSA és az EU tagállami hatóságai között. A DEMETER projektben prototipusként kifejlesztésre került az Emerging Risks Knowledge Exchange Platform (ERKEP) elnevezésű műszaki platform.

Az intézet munkatársai olyan automatizált adatelemzési munkafolyamatok kidolgozásával járultak hozzá a projekthez, amelyek a hírforrások és szabadalmi adatbázisok hálózatelemzésével azonosítják a feltörekvő technológiai innovációkat és kockázatokat. A hírszövegbányászati és hálózatelemzési munkafolyamat kimeneti eredményére itt egy példa látható.

A platform funkcióit ez a rövid videó mutatja be:

Publikáció:
Meijer N, Filter F, Clark B, Józwiak A, Comber R, Mylord T, Kerekes K, Willems D, van Asselt E, Frewer L, Czyz MJ, Fischer A, Marvin H, 2018. Project DEMETER: Concept Note for an Emerging Risks Knowledge Exchange Platform (ERKEP) Framework. EFSA supporting publication 2018:EN-1524. 41 pp.

Hírlevél feliratkozás