Új cikkünk már elérhető
A HOLiFOOD projekt keretében végzett munkánkhoz kapcsolódó cikk jelent meg.

Az élelmiszerrendszerek olyan egymással összefüggő tevékenységekből állnak, amelyek a mezőgazdasági termékeket élelmiszerré alakítják. Működésüknek számos élelmezésbiztonsági, élelmiszerbiztonsági és fenntarthatósági követelménynek kell megfelelnie. Ezért az élelmiszerrendszerek kockázatértékelésének multidiszciplinárisnak kell lennie, és magában kell foglalnia az élelmiszerbiztonsági, a táplálkozás-egészségtani, a környezeti, a gazdasági és társadalmi kritériumokat is. E kritériumok kombinálása a többszörös hatások értékelése érdekében azonban továbbra is kihívást jelent az összetett és több érdekelt felet tömörítő rendszerekben.

Eddig csak néhány olyan holisztikus értékelés készült, amely valamennyi kritériumra és az élelmiszerrendszerek egészére kiterjedt. A Global Food Security folyóiratban megjelent cikkünkben röviden áttekintettük és bemutattuk a különböző értékelési módszereket és azok alkalmazását az élelmiszerrendszerekben, kiemelve azok előnyeit és hátrányait. Ajánlásokat tettünk a különböző holisztikus értékelési módszereket kombináló többszintű megközelítésre.

A Holistic risk assessment of food systems címen megjelent publikáció itt olvasható.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás