A legegyszerűbben fogalmazva a veszély olyan dolog, ami árthat nekünk, míg a kockázat annak valószínűsége, hogy a veszély kárt okoz.
Az élelmiszerbiztonság vonatkozásában a veszély (hazard) definíciója: “Élelmiszerben vagy takarmányban található biológiai, kémiai vagy fizikai anyag, amely az egészségre ártalmas lehet.”
Az élelmiszerbiztonság vonatkozásában a kockázat (risk) meghatározása: “Egy veszély következményeként jelentkező, egészségkárosító hatás és a hatás súlyosságának valószínűsége.”
Az EFSA a tagállai élelmiszer-biztonságért felelős hatóságokkal együtt rövid videók segítségével szeretné mindenki számára könnyen érthetően elmagyarázni a két fogalom közötti különbséget. Az EFSA tematikus oldalán számos, az élet különböző területeiről vett példa segíti a megértést.
A kampányban a Nébih is részt vesz, a közösségi oldalukon tettek közzé egy rövid videót.