Veszélyes hamisított tej a szupermarketek polcain Olaszországban
Az olasz tejiparban jelentős botrány alakult ki, miután kiderült, hogy egy, a Marche régióban működő tejipari vállalat tiltott vegyi anyagokat használt nyers tej hamisítására.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a nyerstejhez nátrium-hidroxidot és hidrogén-peroxidot adtak. Ezeket az anyagokat arra használták, hogy elfedjék a nem megfelelő tárolás és a mikrobák szaporodása által okozott savasságot. Ezen kémiai anyagok használatával azonban a tej alkalmatlanná vált a piaci forgalmazásra.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a tejiparnak problémái akadtak a tej tartósításával, mivel a gazdák gyakran túlzott mikróba számmal rendelkező tejet szállítottak. Ez tejsavtermeléshez vezetett, ami csökkentette a tej pH-értékét és rontotta annak minőségét. Ennek ellensúlyozására adták a tejhez nátrium-hidroxidot és hidrogén-peroxidot, amely az Európai Unióban tilos használni az élelmiszerek-előállítása során. A tej pH-értékének korrigálása és a baktériumterhelés csökkentésével akarták leplezni a tej kompromittált állapotát, ezáltal lehetővé téve a tej tömeges forgalmazás és tejtermékekké való feldolgozását.

A hatóságok összesen 90 tonna tejet és 110 tonna hamisított sajtot foglaltak le, több mint 800 000 euró – nagyjából 320 millió Ft – értékben. Élelmiszercsalás és hamisítás miatt vádat emeltek tíz személy és három vállalat ellen, akik részt vettek ebben a csalásban. Ez a helyzet hangsúlyozva a szigorú felügyelet és éberség kritikus szükségességét a fogyasztókra káros élelmiszertermékektől való védelme érdekében.

A tejhamisításról és e tevékenységek meghatározásáról további információk itt találhatók.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás