3-MCPD elősütött élelmiszerekben
A 3-MCPD (3-monoklór-propan-1,2-diol) egy olyan kémiai vegyület, amely bizonyos élelmiszerekben szennyező anyagként van jelen, és különösen a magas hőmérsékletnek kitett élelmiszerek feldolgozása során képződik, például az étolajok finomítása és különböző hőigényes konyhai eljárások során. Bár ez egy régóta kutatott terület, jelenléte és szintje az elősütött élelmiszerekben potenciálisan alá van becsülve.

Az Oekotest, egy német fogyasztói magazin nemrégiben közzétett jelentése szerint a vizsgált fagyasztott halrudacskák több mint fele tartalmaz potenciálisan káros 3-MCPD-t. A 19 vizsgált márka közül 11-ben találtak túlzott mennyiségű 3-MCPD-t, valamint nyomokban mutagén hatású glicidolt. A halrudacskák úgy készülnek, hogy a halakat a halászhajókon gyorsfagyasztják, majd a szárazföldön történő végső fagyasztás előtt rudakká dolgozzák fel és elősütik őket. Az elősütési folyamat mérgező anyagok képződéséhez vezethet, amikor a növényi sütőzsírokat felmelegítik.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a 3-MCPD-t lehetséges rákkeltő anyagként sorolta be, és vizsgálatok kimutatták, hogy állatokban vesekárosodást okozhat. Az Oekotest számításai szerint egy 30 kilogrammos gyermek már öt halrudacska elfogyasztásával túllépheti a 3-MCPD napi beviteli határértékét. Egyes vállalatok azt állítják, hogy termékeik a 3-MCPD maximális határérték alá esnek, és aktívan dolgoznak a szennyező anyagok csökkentésén a sütési körülmények optimalizálásával és a szűrőrendszerek javításával. Az Oekotest eredményei azonban nem mutatnak jelentős javulást a 2020-ban végzett korábbi tesztekhez képest. Az elemzés két márkánál az ásványi olajkomponensek megemelkedett szintjét is kimutatta, amire korábban nem volt példa.

A 3-MCPD jelenléte az elősütött élelmiszerekben aggodalomra ad okot a fogyasztásukkal kapcsolatos lehetséges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban, ami fokozott ellenőrzést és a szabályozási előírások betartását teszi szükségessé. Az elősütött élelmiszerek feldolgozásának folyamatos kutatása és az ezzel kapcsolatos elővigyázatosság alapvető fontosságú mind a termékek minőségének, mind a fogyasztók biztonságának biztosítása érdekében a 3-MCPD-expozíció tekintetében.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás