Publikációk

Tudományos publikációk

2022

Farkas, Zs.; Országh, E.; Engelhardt, T.; Csorba, Sz.; Kerekes, K.; Zentai, A.; Süth, M.; Nagy, A.; Miklós, G.; Molnár, K.; Rácz, Cs.; Dövényi-Nagy, T.; Ambrus, Á.; Győri, Z.; Dobos, A. Cs.; Pusztahelyi, T.; Pócsi, I.; Jóźwiak, Á.: A Systematic Review of the Efficacy of Interventions to Control Aflatoxins in the Dairy Production Chain – Feed Production and Animal Feeding Interventions. Toxins, 14(2), 115; (2022)

Kovács, D.; Palkovicsné Pézsa, N.; Jerzsele, Á.; Süth, M.; Farkas, O.: Protective Effects of Grape Seed Oligomeric Proanthocyanidins in IPEC-J2–Escherichia coli/Salmonella Typhimurium Co-Culture. Antibiotics 11 : 1, Paper 110 (2022)

Using patent data to predict technological changes (Manuscript in progress)

Farkas, Zs.; Csorba, Sz.; Süth, M.; Jóźwiak, Á.: Emerging risks and evolving agri-food technologies – Identification of structural hole spanners in patent citation networks. (Manuscript submitted for publication)

 

2021

Országh, E.; Jóźwiak, Á.; Süth, M.; Micsinai, A.; Urbányi, B.; Vokó, Z.; Kaló, Z.; Pitter, J. G.: Az egészségügyi technológiaértékelés és kockázat-haszon elemzés alkalmazási lehetőségei az élelmiszerlánc-biztonság területén. Áttekintés. (The applicability of health technology asssessment and risk-benefit analysis in the food safety domain. Review).  Magyar Állatorvosok Lapja, 143 : 10 pp. 625-640., 16 p. (2021)

Tóth, A. J.; Dunay, A.; Battay, M.; Illés, Cs. B.; Bittsánszky, A.; Süth, M.: Microbial Spoilage of Plant-Based Meat Analogues. Applied Sciences 11, 18: 8309, 10 p. (2021)

Berkics, A.; Varga, V.; Mohácsi-Farkas, Cs.; Jóźwiak, Á. B.: Cause Analysis and Risk Evaluation of the Occurrence of Campylobacter spp. in the Broiler Production Chain. Acta Alimentaria: An International Journal of Food Science, 50 : 2 pp. 228-237., 10 p. (2021)

Országh, E.; Pitter, J. G.; Kaló, Z.; Vokó, Z.; Jóźwiak, Á.: Retrospective cost-utility analysis of the Non-typhoidal Salmonella control programme in Hungary. Food Control, 120, 107529. (2021)

2020

Alvarez‐Pinera, J.; Bager, F.; Bystrický, M.; Rasmussen, S. D.; Foster, D.; Fuchs, K.; Gilsenan, M.; Grahek‐Ogden, D.; Jóźwiak, Á.; Moez, S.; Neagu, M.; O’Dea, E.; Perrella, A.; Richardson, J.; Scharfenberg, E.; Sokolic, D.; Stack, M.; Vermeersch, K.; Wienk, K.: Report of the Advisory Forum Task Force on Data Collection and Data Modelling. EFSA Supporting Publications 17 : 9 p. 1901E , 63 p. (2020)

Dövényi-Nagy, T.; Rácz, C.; Molnár, K.; Bakó, K.; Szláma, Z.; Jóźwiak, Á.; Farkas, Zs.; Pócsi, I.; Dobos, A.C.: Pre-Harvest Modelling and Mitigation of Aflatoxins in Maize in a Changing Climatic Environment – A Review. Toxins, 12, 768. (2020)

Miklós, G.; Angeli, Cs.; Ambrus, Á.; Nagy, A.; Kardos, V.; Zentai, A.; Kerekes, K.; Farkas, Zs.; Jóźwiak, Á.; Bartók, T.: Detection of Aflatoxins in Different Matrices and Food-Chain Positions. Frontiers in Microbiology 11, 21 p. (2020)

Meijer, N.; Filter, M.; Jóźwiak, Á.; Willems, D.; Frewer, L.; Fischer, A.; Liu, N.; Bouzembrak, Y.; Valentin, L; Fuhrmann, M.; Mylord, T.; Kerekes, K., Farkas, Zs.; Hadjigeorgiou, E.; Clark, B.; Coles, D.; Comber, R.; Simpson E.; Marvin, H.J.P.: Determination and Metrics for Emerging Risks Identification DEMETER: Final Report. EFSA Supporting Publications 17 : 7 p. 1889E (2020)

 

2019 és korábban

Douglas, V., J.; Bianco, S.; Edlund, S.; Engelhardt, T.; Filter, M.; Günther, T.; Hu, K.; J. Nixon, E., L. Sevilla, N.; Swaid, A.; H. Kaufman, J.: STEM: An Open Source Tool for Disease Modeling. Health Security 17, 291-306. (2019)

Serraino, A.; Bonilauri, P.; Kerekes, K.; Farkas, Zs.; Giacometti, F.; Canever, A.; Zambrini, A. V.; Ambrus, Á.: Occurrence of Aflatoxin M1 in Raw Milk Marketed in Italy: Exposure Assessment and Risk Characterization. Frontiers in Microbiololgy 10:2516 (2019)

Meijer, N.; Filter, F.; Clark, B.; Jóźwiak, Á.; Comber, R.; Mylord, T.; Kerekes, K.; Willems, D.; van Asselt, E.; Frewer, L.; Czyz, M.J.; Fischer, A.; Marvin, H.: Project DEMETER: Concept Note for an Emerging Risks Knowledge Exchange Platform (ERKEP) Framework. EFSA supporting Publications 2018:EN-1524. 41 pp. (2018)

Pitter, J.G.; Vokó, Z.; Jóźwiak, Á.; Berkics, A.: Campylobacter control measures in indoor broiler chicken: Critical re-assessment of cost-utility and putative barriers to implementation. Epidemiology and Infection, 1-12. (2018)

Süth, M.; Mikulka, P.; Izsó, T.; Kasza, G.: Possibilities of targeting in food chain safety risk communication. Acta Alimentaria: An International Journal of Food Science 47:3, pp. 307-314. (2018)

Kerekes, K.; Bonilauri, P.; Serraino, A.; Giacometti, F.; Piva, S.; Zambrini, V.; Canever, A.; Farkas, Zs.; Ambrus, Á: An effective self-control strategy for the reduction of aflatoxin M1 content in milk and to decrease the exposure of consumers. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 33:12, 1840-1849. (2016)

Pitter, J.G.; Jóźwiak, Á.; Martos, É.; Kaló, Z.; Vokó, Z.: Next steps to evidence-based food safety risk analysis: opportunities for health technology assessment methodology implementation. Studies in Agricultural Economics 117, 155-161 (2015)

Farkas, Zs.; Trevisani, M.; Horváth, Zs.; Serraino, A.; Szabó, I. J.; Kerekes, K.; Szeitzné-Szabó, M.; Ambrus, Á.: Analysis of industry generated data Part II. Risk based sampling plan for efficient self-control of aflatoxin M1 contamination in raw milk. Food Additives & Contaminants: Part A, 31:7, 1257-1273. (2014)

Konferencia anyagok és egyéb publikációk

Ákos Jóźwiak, Zsuzsa Farkas, Tekla Engelhardt, Erika Országh, Szilveszter Csorba, Miklós Süth: Data Analysis for the Identification of Emerging Food Safety Risks, Előadás, IAFP’s European Symposium, Munich, Germany | 2022. május 4-6.

Ákos Jóźwiak: Data Science in Food Chain Safety Decision Making, Előadás,  IAFP’s European Symposium, Munich, Germany | 2022. május 4-6.

Oktay Hakir, Csilla Mohácsi-Farkas, Tekla Engelhardt: Study of Listeria Innocua Heat Resistance after Sublethal Heat Treatment with MALDI-TOF”, Poszter prezentáció, IAFP’s European Symposium, Munich, Germany | 2022. május 4-6.

Jóźwiak Ákos: Adatelemzési lehetőségek az élelmiszerlánc-biztonság területén. Előadás. A jövő élelmiszer-biztonsága – élelmiszereink jövője. MTA A Magyar Tudomány Ünnepe előadóülés. MTA Székház, Díszterem | 2021. november 04.

Süth Miklós: A digitális megoldások lehetséges szerepe az EDG célok teljesítésében az állattenyésztésben. Előadás. „Mezőgazdaság 4.0 hozzájárulása az European Green Deal agrár céljainak teljesüléséhez” Budapesti Európai Ifjúsági Központ, Díszterem | 2021. november 03.

Ákos Bernard Jóźwiak: Role of data science in food chain safety decision making: current status and future trends. Előadás. 35th EFFoST International Conference 2021 – Healthy Individuals, Resilient Communities, and Global Food Security, Lausanne, Switzerland | 2021.  November 1-4.

Zsuzsa Farkas, Szilveszter Csorba, Erika Országh, Tekla Engelhardt, Miklós Süth, Ákos Jóźwiak: Systematic approach for emerging risk identification in the food chain. Poszter prezentáció. 35th EFFoST International Conference 2021 – Healthy Individuals, Resilient Communities, and Global Food Security, Lausanne, Switzerland | 2021. November 1-4.

Zsuzsa Farkas, Szilveszter Csorba, Erika Országh, Tekla Engelhardt, Miklós Süth, Ákos Jóźwiak: Data analysis for the identification of emerging food safety risks. UK-V4 Frontiers of Science 2021, Life sciences and pandemics section (held online)

Jóźwiak Ákos. Mentor. VETATHON Student Innovation Competition (hackathon). Online | 2021. Február 26-27.

Ákos Bernard Jóźwiak: Role of Data Science in Food Chain Safety Decision Making: Current Status and Future Trends. Előadás. 3rd International Congress on Food Safety and Quality – FOOD, HEALTH AND CLIMATE CHANGE. Online | 2020. November 10-13.

Ákos Bernard Jóźwiak: The Digital Food Institute. Online Brokerage Event: Israel & Visegrad Group Pentagonal Symposium. Online | 2020. Szeptember 21.

Jelentések, beszámolók

Hírlevél feliratkozás