Az EFSA szakértőket keres
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2024-ben újítja meg Tudományos Testületeinek (Paneljeinek) és Tudományos Bizottságának tagságát. Az erre vonatkozó felhívás a közelmúltban jelent meg az EFSA honlapján.
A nemzetközi szervezetek közül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) tekinthető az Intézet legfontosabb partnerének.
Az EFSA az Európai Unió egyik tudományos szervezete, fő tevékenységi területe az élelmiszerláncot fenyegető kockázatok értékelése és tudományos szakvélemény alkotása. 2002. február 21-én kezdte meg működését, mely független az EU jogalkotó- és végrehajtó intézményeitől és a tagállamoktól is. Székhelye Olaszországban, Parmában található. Az EFSA munkája kiterjed minden olyan kérdésre, amely közvetlenül vagy közvetve hatással van az élelmiszer- és takarmánybiztonságra, beleértve az állategészségügyet és állatjólétet, a növényvédelmet, valamint a növényegészségügyet és a táplálkozást. Az EFSA támogatja az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az uniós tagállamokat abban, hogy hatékony és időben meghozzák azokat a kockázatkezelési döntéseket, amelyek biztosítják az európai fogyasztók egészségének védelmét, valamint az élelmiszer- és takarmánylánc biztonságát. Az EFSA a nyilvánossággal is nyíltan és átlátható módon kommunikál a hatáskörébe tartozó valamennyi kérdésben.
Az EFSA a kockázatbecslés mellett számos, adatokkal kapcsolatos tevékenységet is végez, így európai szinten gyűjt adatokat az élelmiszerek fogyasztására és az élelmiszer-szennyezőkre vonatkozóan.
A DÉOKFII számos területen együttműködik az EFSA-val, mint például: kockázatbecslés, újonnan felmerülő kockázatok azonosítása, stratégiai tervezés, társadalomtudományi módszerek alkalmazása az élelmiszerlánc-biztonsági döntéshozatalban, adatelemzés és modellezés. Az Intézet munkatársai az EFSA több szakmai hálózatának munkájában is részt vesznek, amelyeken keresztül számos, a kockázatbecslés és a közegészségügy területén működő európai intézménnyel is kapcsolatban állunk.
Linkek:
EFSA
EFSA kutatási platform
A Tanácsadó Fórumon (Advisory Forum – AF) keresztül az EFSA és a tagállamok megvitathatják az európai kockázatértékelési és kockázatkommunikációs kérdéseket. A tagok tanácsot adnak az EFSA-nak tudományos kérdésekben, az EFSA munkaprogramját és prioritásait illetően, illetve a felmerülő veszélyek lehető leghamarabbi azonosítását is segítik. A tagok célja a tudományos információk megosztása, az erőforrások összevonása és a munkaprogramok összehangolása az EFSA-val és egymással, különös tekintettel a következőkre:
Képviselő: Jóźwiak Ákos (DÉOKFII)
Helyettes: Varga Enikő (NÉBIH)
EFSA Focal Point: Sali Judit (NÉBIH)
A csoport fő célkitűzése, hogy tanácsadói minőségében hozzájáruljon az EFSA és a tagállamok által az adatgyűjtéssel és modellezéssel foglalkozó tanácsadó fórum munkacsoportja (Advisory Forum Task Force on Data Collection and Modelling) ajánlásainak végrehajtása érdekében indított projektekhez és/vagy tevékenységekhez és felügyelje azokat.
A csoport az EFSA Tanácsadó Fórumának (AF) önkéntes alapon működő képviselőiből, az EFSA munkatársaiból, valamint az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság (DG SANTE) képviselőiből áll. A tanácsadó fórum tagjai által delegált technikai szakértők is részt vehetnek a munkában.
A csoport elnöki pozícióját Jóźwiak Ákos (DÉOKFII) látja el.
Az újonnan felmerülő kockázatokkal foglalkozó hálózatot (EREN) 2010-ben hozták létre azzal a céllal, hogy megkönnyítse az információ és a szakértelem cseréjét, valamint a tevékenységek koordinálását a tagállamok között. Ezenkívül elősegítette a tagállamok támogatását és elkötelezettségét az EFSA újonnan felmerülő kockázatok azonosításával kapcsolatos tevékenysége iránt. A hálózat fő céljai:
Képviselő: Jóźwiak Ákos (DÉOKFII)
Helyettes: Farkas Zsuzsa (DÉOKFII)
A kommunikációs szakértői hálózat (CEN) az EFSA egyik tudományos hálózata. A hálózat célja az élelmiszerláncban a kockázatokkal kapcsolatos kommunikációra vonatkozó jó gyakorlatok megosztása és az üzenetek koherenciájának elősegítése az EU egész területén. A hálózat különösen fontos szerepet játszik az élelmiszerekkel kapcsolatos vészhelyzetekben, koordinálva az információk tagállamok közötti megosztását annak érdekében, hogy a tagállami hatóságok következetes tanácsokkal lássák el a fogyasztókat és az érintett személyeket.
Képviselő: Országh Erika (DÉOKFII)
Helyettes: Tóthné Lippai Edit (NÉBIH)
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2024-ben újítja meg Tudományos Testületeinek (Paneljeinek) és Tudományos Bizottságának tagságát. Az erre vonatkozó felhívás a közelmúltban jelent meg az EFSA honlapján.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ismét meghirdette az EU-FORA (European Food Risk Assessment – európai élelmiszer-kockázatértékelési) programot. Az elmúlt hat év tapasztalatai alapján átdogozott, megújult programra fogadó intézményként, illetve ösztöndíjasként 2023. március 15-ig lehet jelentkezni.
Megjelent a legújabb, az élelmiszerbiztonság helyzetét vizsgáló Eurobarométer felmérés eredményeit bemutató jelentés.
Az EFSA a közelmúltban publikálta a gazdaságokban tartott sertések állatjólétével kapcsolatos tudományos véleményét, amely az első a Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiával összefüggésben a következő évben publikálásra kerülő szakvélemények közül.
Az EFSA új Igazgatótanácsa 2022. július 1-jén kezdte meg működését. Az új irányítási modellben az összes tagállam képviselteti magát, a civil
társadalom, az élelmiszerláncban tevékenykedő érdekképviseleti szervezetek és az uniós intézmények képviselői mellett.