A nemzetközi szervezetek közül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) tekinthető a legfontosabb partnerünknek.

Az EFSA az Európai Unió egyik tudományos szervezete, fő tevékenységi területe az élelmiszerláncot fenyegető kockázatok értékelése és tudományos szakvélemény alkotása. 2002. február 21-én kezdte meg működését, mely független az EU jogalkotó- és végrehajtó intézményeitől és a tagállamoktól is. Székhelye Olaszországban, Parmában található. Az EFSA munkája kiterjed minden olyan kérdésre, amely közvetlenül vagy közvetve hatással van az élelmiszer- és takarmánybiztonságra, beleértve az állategészségügyet és állatjólétet, a növényvédelmet, valamint a növényegészségügyet és a táplálkozást. Az EFSA támogatja az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az uniós tagállamokat abban, hogy hatékony és időben meghozzák azokat a kockázatkezelési döntéseket, amelyek biztosítják az európai fogyasztók egészségének védelmét, valamint az élelmiszer- és takarmánylánc biztonságát. Az EFSA a nyilvánossággal is nyíltan és átlátható módon kommunikál a hatáskörébe tartozó valamennyi kérdésben.

Az EFSA a kockázatbecslés mellett számos, adatokkal kapcsolatos tevékenységet is végez, így európai szinten gyűjt adatokat az élelmiszerek fogyasztására és az élelmiszer-szennyezőkre vonatkozóan.

A DÉT számos területen együttműködik az EFSA-val, mint például: kockázatbecslés, újonnan felmerülő kockázatok azonosítása, stratégiai tervezés, társadalomtudományi módszerek alkalmazása az élelmiszerlánc-biztonsági döntéshozatalban, adatelemzés és modellezés. Munkatársaink az EFSA több szakmai hálózatának munkájában is részt vesznek, amelyeken keresztül számos, a kockázatbecslés és a közegészségügy területén működő európai intézménnyel is kapcsolatban állunk.

Linkek:
EFSA 
EFSA kutatási platform

A DÉT munkatársai az alábbi EFSA-s munkacsoportok és hálózatok munkájában vesznek részt:

Megjelent a 2022-es évi zoonózis jelentés

2022-ben az EU-ban a kampilobakteriózis és a szalmonellózis volt a leggyakrabban jelentett zoonózis-betegség az emberek körében. Az esetek száma még mindig alacsonyabb volt, mint a világjárvány előtti 2018–2019-es években. A nyugat-nílusi láz esetében a fertőzések számának növekedését figyelték meg.

EFSA vállalati videó

Megjelent az EFSA új vállalati videója, melyben bemutatják az EFSA céljait és partnereit, akikkel szoros együttműködésben azon dolgoznak, hogy az EU polgárait a legjobb élelmiszer-biztonsági normák védjék.

Veszély vagy kockázat

Gyakran egymás szinonimájaként használják, azonban a kettő korántsem ugyanazt jelenti. Az EFSA új mini kampányában a két fogalom közötti különbségre hívja fel a figyelmet.

Az EFSA szakértőket keres

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2024-ben újítja meg Tudományos Testületeinek (Paneljeinek) és Tudományos Bizottságának tagságát. Az erre vonatkozó felhívás a közelmúltban jelent meg az EFSA honlapján.

EU-FORA ösztöndíj program 2023-2024 – új pályázati felhívás

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ismét meghirdette az EU-FORA (European Food Risk Assessment – európai élelmiszer-kockázatértékelési) programot. Az elmúlt hat év tapasztalatai alapján átdogozott, megújult programra fogadó intézményként, illetve ösztöndíjasként 2023. március 15-ig lehet jelentkezni.

Hírlevél feliratkozás