Veszély vagy kockázat
Gyakran egymás szinonimájaként használják, azonban a kettő korántsem ugyanazt jelenti. Az EFSA új mini kampányában a két fogalom közötti különbségre hívja fel a figyelmet.
A nemzetközi szervezetek közül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) tekinthető a legfontosabb partnerünknek.
Az EFSA az Európai Unió egyik tudományos szervezete, fő tevékenységi területe az élelmiszerláncot fenyegető kockázatok értékelése és tudományos szakvélemény alkotása. 2002. február 21-én kezdte meg működését, mely független az EU jogalkotó- és végrehajtó intézményeitől és a tagállamoktól is. Székhelye Olaszországban, Parmában található. Az EFSA munkája kiterjed minden olyan kérdésre, amely közvetlenül vagy közvetve hatással van az élelmiszer- és takarmánybiztonságra, beleértve az állategészségügyet és állatjólétet, a növényvédelmet, valamint a növényegészségügyet és a táplálkozást. Az EFSA támogatja az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az uniós tagállamokat abban, hogy hatékony és időben meghozzák azokat a kockázatkezelési döntéseket, amelyek biztosítják az európai fogyasztók egészségének védelmét, valamint az élelmiszer- és takarmánylánc biztonságát. Az EFSA a nyilvánossággal is nyíltan és átlátható módon kommunikál a hatáskörébe tartozó valamennyi kérdésben.
Az EFSA a kockázatbecslés mellett számos, adatokkal kapcsolatos tevékenységet is végez, így európai szinten gyűjt adatokat az élelmiszerek fogyasztására és az élelmiszer-szennyezőkre vonatkozóan.
A DÉT számos területen együttműködik az EFSA-val, mint például: kockázatbecslés, újonnan felmerülő kockázatok azonosítása, stratégiai tervezés, társadalomtudományi módszerek alkalmazása az élelmiszerlánc-biztonsági döntéshozatalban, adatelemzés és modellezés. Munkatársaink az EFSA több szakmai hálózatának munkájában is részt vesznek, amelyeken keresztül számos, a kockázatbecslés és a közegészségügy területén működő európai intézménnyel is kapcsolatban állunk.
Linkek:
EFSA
EFSA kutatási platform
A Tanácsadó Fórumon (Advisory Forum – AF) keresztül az EFSA és a tagállamok megvitathatják az európai kockázatértékelési és kockázatkommunikációs kérdéseket. A tagok tanácsot adnak az EFSA-nak tudományos kérdésekben, az EFSA munkaprogramját és prioritásait illetően, illetve a felmerülő veszélyek lehető leghamarabbi azonosítását is segítik. A tagok célja a tudományos információk megosztása, az erőforrások összevonása és a munkaprogramok összehangolása az EFSA-val és egymással, különös tekintettel a következőkre:
Képviselő: Dr. Jóźwiak Ákos (DÉT)
Helyettes: Varga Enikő (Nébih)
EFSA Focal Point: Prisztóka Renáta (Nébih)
A csoport fő célkitűzése, hogy tanácsadói minőségében hozzájáruljon az EFSA és a tagállamok által az adatgyűjtéssel és modellezéssel foglalkozó tanácsadó fórum munkacsoportja (Advisory Forum Task Force on Data Collection and Modelling) ajánlásainak végrehajtása érdekében indított projektekhez és/vagy tevékenységekhez és felügyelje azokat.
A csoport az EFSA Tanácsadó Fórumának (AF) önkéntes alapon működő képviselőiből, az EFSA munkatársaiból, valamint az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság (DG SANTE) képviselőiből áll. A tanácsadó fórum tagjai által delegált technikai szakértők is részt vehetnek a munkában.
A csoport elnöki pozícióját Dr. Jóźwiak Ákos (DÉT) látja el.
A csoport 2022. évi munkájáról készült beszámoló már elérhető.
A kommunikációs szakértői hálózat (CEN) az EFSA egyik tudományos hálózata. A hálózat célja az élelmiszerláncban a kockázatokkal kapcsolatos kommunikációra vonatkozó jó gyakorlatok megosztása és az üzenetek koherenciájának elősegítése az EU egész területén. A hálózat különösen fontos szerepet játszik az élelmiszerekkel kapcsolatos vészhelyzetekben, koordinálva az információk tagállamok közötti megosztását annak érdekében, hogy a tagállami hatóságok következetes tanácsokkal lássák el a fogyasztókat és az érintett személyeket.
Képviselő: Országh Erika (DÉT)
Helyettes: (Nébih)
Az újonnan felmerülő kockázatokkal foglalkozó hálózatot (EREN) 2010-ben hozták létre azzal a céllal, hogy megkönnyítse az információ és a szakértelem cseréjét, valamint a tevékenységek koordinálását a tagállamok között. Ezenkívül elősegítette a tagállamok támogatását és elkötelezettségét az EFSA újonnan felmerülő kockázatok azonosításával kapcsolatos tevékenysége iránt. A hálózat fő céljai:
Képviselő: Dr. Jóźwiak Ákos (DÉT)
Helyettes: Dr. Farkas Zsuzsa (DÉT)
Az élelmiszerfogyasztási adatokkal foglalkozó hálózat (FCD) célja, hogy támogassa az EFSA-t küldetésének teljesítésében, a 178/2002/EK rendeletben előírt tudományos kiválóság, átláthatóság és reagálóképesség meghatározott normáival összhangban. A hálózat különösen az EFSA-t segíti az élelmiszerfogyasztásra vonatkozó magas színvonalú, naprakész és részletes nemzeti adatok gyűjtésében, valamint ezen információknak az EFSA által üzemeltetett páneurópai élelmiszerfogyasztási adatbázisba történő összegyűjtésében.
Az FCD hálózat fő célkitűzései a következők:
Képviselő: Larnsak Loretta (Nébih)
Helyettes: Dr. Farkas Zsuzsa (DÉT)
A nanotechnológiák élelmiszerekben és takarmányokban történő felhasználásának kockázatértékelési hálózatának (NANO) célja, hogy megelőzze és csökkentse a párhuzamos tevékenységeket, és elkerülje a különböző illetékes hatóságok közötti véleménykülönbségeket a nanotudomány és a nanotechnológiák területén. A hálózat az adatok és módszerek megosztására szolgáló környezet, amely megkönnyíti az értékelési gyakorlatok harmonizációját, és segít az EU-ban felmerülő lehetséges kockázatok előrejelzésében.
A nanohálózat fő célkitűzései a következők:
Képviselő: Dr. Keresztes Zsófia
Helyettes: Dr. Zentai Andrea (DÉT)
Gyakran egymás szinonimájaként használják, azonban a kettő korántsem ugyanazt jelenti. Az EFSA új mini kampányában a két fogalom közötti különbségre hívja fel a figyelmet.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2024-ben újítja meg Tudományos Testületeinek (Paneljeinek) és Tudományos Bizottságának tagságát. Az erre vonatkozó felhívás a közelmúltban jelent meg az EFSA honlapján.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ismét meghirdette az EU-FORA (European Food Risk Assessment – európai élelmiszer-kockázatértékelési) programot. Az elmúlt hat év tapasztalatai alapján átdogozott, megújult programra fogadó intézményként, illetve ösztöndíjasként 2023. március 15-ig lehet jelentkezni.
Megjelent a legújabb, az élelmiszerbiztonság helyzetét vizsgáló Eurobarométer felmérés eredményeit bemutató jelentés.
Az EFSA a közelmúltban publikálta a gazdaságokban tartott sertések állatjólétével kapcsolatos tudományos véleményét, amely az első a Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiával összefüggésben a következő évben publikálásra kerülő szakvélemények közül.