A nemzetközi szervezetek közül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) tekinthető az Intézet legfontosabb partnerének.

Az EFSA az Európai Unió egyik tudományos szervezete, fő tevékenységi területe az élelmiszerláncot fenyegető kockázatok értékelése és tudományos szakvélemény alkotása. 2002. február 21-én kezdte meg működését, mely független az EU jogalkotó- és végrehajtó intézményeitől és a tagállamoktól is. Székhelye Olaszországban, Parmában található. Az EFSA munkája kiterjed minden olyan kérdésre, amely közvetlenül vagy közvetve hatással van az élelmiszer- és takarmánybiztonságra, beleértve az állategészségügyet és állatjólétet, a növényvédelmet, valamint a növényegészségügyet és a táplálkozást. Az EFSA támogatja az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az uniós tagállamokat abban, hogy hatékony és időben meghozzák azokat a kockázatkezelési döntéseket, amelyek biztosítják az európai fogyasztók egészségének védelmét, valamint az élelmiszer- és takarmánylánc biztonságát. Az EFSA a nyilvánossággal is nyíltan és átlátható módon kommunikál a hatáskörébe tartozó valamennyi kérdésben.

Az EFSA a kockázatbecslés mellett számos, adatokkal kapcsolatos tevékenységet is végez, így európai szinten gyűjt adatokat az élelmiszerek fogyasztására és az élelmiszer-szennyezőkre vonatkozóan.

A DÉOKFII számos területen együttműködik az EFSA-val, mint például: kockázatbecslés, újonnan felmerülő kockázatok azonosítása, stratégiai tervezés, társadalomtudományi módszerek alkalmazása az élelmiszerlánc-biztonsági döntéshozatalban, adatelemzés és modellezés. Az Intézet munkatársai az EFSA több szakmai hálózatának munkájában is részt vesznek, amelyeken keresztül számos, a kockázatbecslés és a közegészségügy területén működő európai intézménnyel is kapcsolatban állunk.

Linkek:
EFSA 
EFSA kutatási platform

A DÉOKFII munkatársai az alábbi EFSA-s munkacsoportok és hálózatok munkájában vesznek részt:

Az EFSA szakértőket keres

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2024-ben újítja meg Tudományos Testületeinek (Paneljeinek) és Tudományos Bizottságának tagságát. Az erre vonatkozó felhívás a közelmúltban jelent meg az EFSA honlapján.

EU-FORA ösztöndíj program 2023-2024 – új pályázati felhívás

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ismét meghirdette az EU-FORA (European Food Risk Assessment – európai élelmiszer-kockázatértékelési) programot. Az elmúlt hat év tapasztalatai alapján átdogozott, megújult programra fogadó intézményként, illetve ösztöndíjasként 2023. március 15-ig lehet jelentkezni.

Hírlevél feliratkozás