Megjelent a 2022-es évi zoonózis jelentés
2022-ben az EU-ban a kampilobakteriózis és a szalmonellózis volt a leggyakrabban jelentett zoonózis-betegség az emberek körében. Az esetek száma még mindig alacsonyabb volt, mint a világjárvány előtti 2018–2019-es években. A nyugat-nílusi láz esetében a fertőzések számának növekedését figyelték meg.

A kampilobakteriózis fertőzés leggyakoribb forrása a csirkehús, szalmonellózis esetében viszont 19 tagállam és az Egyesült Királyság is teljesítette a baromfiban történő szalmonella csökkentésére vonatkozó kitűzött célját. 2018 óta ez a legmagasabb szám, amikor 14 tagállam teljesítette az összes célkitűzést, ami mérföldkő a zoonózis-betegségek elleni küzdelemre és a közegészség védelmére irányuló közös erőfeszítések terén. 

2022-ben regisztrálták a valaha feljegyzett 2. legmagasabb számú nyugat-nílusi lázzal kapcsolatos esetet (1333 eset), míg a legmagasabb esetszámot (1612 eset) 2018-ban jegyezték fel. Ezeket a példátlanul magas számokat a szúnyogtevékenységre kedvezőbb éghajlati viszonyok okozhatják. 2022-ben 431 madár és 166 ló esetében regisztráltak nyugat-nílusi vírusfertőzöttséget az EU-ban, ami körülbelül kétszerese az előző évi adatoknak. A vírus kiterjesztette földrajzi területét is, és elérte a korábban érintetlen területeket (Délnyugat-Franciaország, Észak-Németország és Dél-Olaszország).

Az éves zoonózis jelentés nemcsak a szórványosan jelentett betegségeket vizsgálja, hanem az élelmiszer-eredetű járványokat is– olyan eseteket, amikor legalább két személy ugyanazt a betegséget ugyanazon szennyezett élelmiszer fogyasztásával szerzi meg. A bejelentett élelmiszer-eredetű járványok száma az EU-ban 44%-kal nőtt, a 2021. évi 4005-ről 2022-ben 5763 esetre nőtt, ami a világjárvány előtti évekhez hasonló szintet ért el, és az elmúlt évtizedben a járvány okozta halálesetek legnagyobb számát okozta (64). A halálesetek elsősorban a Listeria monocytogenes-nek tulajdoníthatók, és számos élelmiszerhez kapcsolódtak, a hústól és tejtermékektől a halakig és zöldségekig. A teljes genomszekvenálás gyakoribb használata fokozhatja a felügyelet érzékenységét, ezáltal növelve a járványkitörések észlelésének képességét a tagállamokban.

Az EFSA olyan térképeket és adattáblákat is közzétett, amelyek információkat szolgáltatnak a Brucella-ról, a zoonotikus tuberkulózisról és a Shiga toxintermelő E. coli-ról, és lehetővé teszik az adatok keresését is. Minden adattábla elérhető az EFSA honlapján.

További
hírek

Hírlevél feliratkozás