A közelmúltban detektált kockázatok és jelzések

Az újonnan felmerülő kockázatok (emerging risks) azonosítása folyamatosan zajlik. Az újonnan felmerülő kockázatok külső kommunikációja komplex feladat, módszerei, időbelisége és a célközönség minden esetben egyedi módon kerül meghatározásra. Az ügy jellegétől függően célcsoport lehet a hatóság (elsősorban a Nébih), felsővezetők, a szakmai közösség, élelmiszeripari vállalkozások vagy a tágabb közösség, a téma iránt érdeklődő fogyasztók. Nem csupán az intézkedést igénylő újonnan felmerülő kockázatok kerülhetnek kommunikációra, bizonyos ügyek ismeretterjesztő jellegük miatt segíthetnek akár kutatások előmozdításában vagy fontosak lehetnek az oktatásban, ezért ilyen ügyek is eljuthatnak kommunikációs csatornákra, például a DÉOKFII honlapjára.

Növényi alapú és vegán csecsemőtápszerek

A növényi alapú étrend már nem csak a felnőttek körében gyakori, a trend a gyermekek és csecsemők táplálásában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A csecsemőtápszerek kategóriája a legszigorúbban szabályozott termékkörök közé tartozik, mivel a csecsemők a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportja, és mivel étrendjük korlátozottan változatos, jobban ki vannak téve az élelmiszerekben található szennyező anyagoknak.

Algák potenciális kockázatai és innovatív felhasználásai

Mivel világszerte 2 milliárd ember élelmiszerbiztonsága közepesen vagy súlyosan bizonytalan, a fenntartható és innovatív élelmiszerforrások iránti igény gyorsan növekszik. Az olyan új élelmiszerek, mint a tengeri alga, segíthetnek enyhíteni a globálisan fenyegető élelmiszerforráshiányt.

Nem jelölt nanorészecskék élelmiszerekben

Egy francia, nanoanyagokkal foglalkozó testület (AVICENN) legújabb elemzésében a Franciaországban kereskedelmi forgalomban kapható mindennapi termékek, élelmiszerek, kozmetikai, textil és higiéniai termékek nanorészecske tartalmát vizsgálta.

A ftalátok kockázatai és élelmiszer csomagolóanyagokból történő kioldódásuk

A ftalátokat műanyag csomagolásokban és lágyítóként használják, és számos humán egészségügyi problémával hozták összefüggésbe, pl. rosszabb spermium minőséggel, fejlődésneurológiai hatásokkal, gyermekkori asztmával, 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint mell- és méhdaganattal. A közelmúltban több új tanulmány jelent meg a ftalátok kockázatáról és élelmiszer csomagolóanyagokból történő kioldódásáról.

Feoforbidok az algatermékekben

A tengeri algákat széles körben használják élelmiszerekben és takarmányokban. Fogyasztásukkal kapcsolatban már több kockázatot is felismertek, közéjül tartoznak a feoforbidok is.

Hírlevél feliratkozás