A közelmúltban detektált kockázatok és jelzések

Az újonnan felmerülő kockázatok (emerging risks) azonosítása folyamatosan zajlik. Az újonnan felmerülő kockázatok külső kommunikációja komplex feladat, módszerei, időbelisége és a célközönség minden esetben egyedi módon kerül meghatározásra. Az ügy jellegétől függően célcsoport lehet a hatóság (elsősorban a Nébih), felsővezetők, a szakmai közösség, élelmiszeripari vállalkozások vagy a tágabb közösség, a téma iránt érdeklődő fogyasztók. Nem csupán az intézkedést igénylő újonnan felmerülő kockázatok kerülhetnek kommunikációra, bizonyos ügyek ismeretterjesztő jellegük miatt segíthetnek akár kutatások előmozdításában vagy fontosak lehetnek az oktatásban, ezért ilyen ügyek is eljuthatnak kommunikációs csatornákra, például a DÉT honlapjára.

A hétköznapi vegyi anyagok szerepe a világméretű elhízásban

Az elhízás világszinten szinte mindenhol emelkedik, több túlsúlyos és elhízott ember van, mint akinek túl alacsony a súlya. Az elfogadott nézet szerint ennek az oka a túlevés és a nem elegendő testmozgás. Kutatók egy kis csoportja megkérdőjelezi ezt a feltételezést és a figyelmet a vegyi anyagok szerepére irányítják a növekvő derékbőséget illetően.

3-MCPD elősütött élelmiszerekben

A 3-MCPD (3-monoklór-propan-1,2-diol) egy olyan kémiai vegyület, amely bizonyos élelmiszerekben szennyező anyagként van jelen, és különösen a magas hőmérsékletnek kitett élelmiszerek feldolgozása során képződik, például az étolajok finomítása és különböző hőigényes konyhai eljárások során. Bár ez egy régóta kutatott terület, jelenléte és szintje az elősütött élelmiszerekben potenciálisan alá van becsülve.

A növényi alapú termékek mikrobiológiai kockázatai

A növényi alapú hús- és tejtermék helyettesítők piaca jelentősen bővült az elmúlt években, köszönhetően a növekvő fogyasztói igényeknek. Először a magtejek jelentek meg a boltok polcain, majd megérkeztek a sajtok növényi alapú alternatívái is. Az új termékek különböznek egymástól összetételüket, előállításukat tekintve, ennélfogva változatos kockázatokkal járhat fogyasztásuk.

A kvaterner ammóniumvegyületek lehetséges egészségügyi hatásai

A kvaterner ammóniumvegyületek (QAC-ok) az 1940-es években felfedezett vegyi anyagok sokféle csoportja, amelyeket elsősorban antimikrobiális szerekben, fertőtlenítőszerekben és felületaktív anyagokban használnak. Tanulmányok szerint az elmúlt években megnövekedett a QAC-oknak való humán kitettség és a környezeti kibocsátás is, részben a COVID-19 világjárvány miatt.

Japán a tengerbe engedte a fukusimai erőmű hűtővizét

A fukusimai atomerőmű tragédiája során a 2011-es cunami és az azt követő nukleáris baleset következtében felgyülemlett radioaktív hűtővíz kezelése hosszú távú kihívást jelent Japán számára. 2021 a japán kormány bejelentette, hogy a radioaktív hűtővizet tengerbe engedik.

Antimikrobiális rezisztencia – új bizonyítékok

Jelen összefoglaló csak az AMR-rel kapcsolatos legújabb tudományos eredményekkel, jelentésekkel és bizonyítékokkal foglalkozik. Egy rövid, de átfogó képet ad a közelmúltban publikált, néha igen meglepő eredményekről és tudományos témákról, amelyek az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatosak.

Epizootiás hemorrhagiás betegség

Az Egyesült Királyság leállította az élő szarvasmarhák, juhok és kecskék Franciaországból történő behozatalát a kérődzőket érintő betegség, az Epizootiás hemorrhagiás betegség (EHD) (Ibaraki-betegség néven is ismert) kitörése miatt.

Hírlevél feliratkozás