Édesvízi halak PFAS és PFOS szennyezettsége
Az USA Environmental Working Group (EWG) új elemzése szerint az Egyesült Államokban a vadon fogott édesvízi halak jobban szennyezettek a mérgező PFAS vegyi anyagokkal, mint a kereskedelmi céllal kifogott tengeri halak.

A tanulmány megállapította, hogy a legnagyobb mértékű szennyezettséget a Nagy-tavakból származó halakban találták. Egy adag, a PFAS-ok közepes szintjével szennyezett amerikai édesvízi hal elfogyasztása egyenértékű azzal, mintha egy hónapon keresztül minden nap erősen szennyezett vizet innánk. A PFAS vegyi anyagok, más néven “forever chemicals” nem bomlanak le természetes úton, és olyan súlyos egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe, mint a rák, a magas koleszterinszint és a vesebetegség.

A tanulmány a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által 2013 óta végzett vizsgálatok adatait elemezte. Az EPA megállapította, hogy a vizsgált 501 minta közül egy kivételével mindegyiken emelkedett PFAS-szintet mutattak ki. A patakokból és folyókból származó, vadon fogott halak PFAS-szintje átlagosan 280-szor magasabb volt, mint az élelmiszerboltokban árult, kereskedelmi forgalomban kifogott halaké.

A tenyésztett édesvízi halak PFAS-szintje lényegesen alacsonyabb volt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a gazdaságok a szennyezett folyók vagy tavak helyett a talajvizet használják forrásként. A legmagasabb PFAS-szintet a sügér és a harcsa fajokban találták, míg a király (chinook) és a coho lazac relatív szintje volt a legalacsonyabb. A városi területek közelében fogott halak jellemzően magasabb szennyezettségi szintet mutattak. A kérdés különösen nagy kihívást jelent az alacsony jövedelmű lakosok számára, akik a halászatra vagy a kulturális gyakorlatokra támaszkodnak az élelmezésben.

Az eredmények ellenére az EPA és az FDA nem adott ki figyelmeztetést a szennyezett halak fogyasztásának veszélyeire. A halakra vonatkozó ajánlásokat állami szinten adják ki, és országszerte eltérőek, gyakran az EPA elavult egészségügyi ajánlásai alapján, amelyek az idén kiadott, felülvizsgált szinteknél magasabb vegyianyag-szinteket engedélyeznek. A helyzet frusztráló problémát jelent, amelyre nincs egyértelmű megoldás. A PFAS-szennyezés további forrásainak megszüntetése szükséges, de a nem rendszeresen vízforgatott tavak évtizedekig szennyezettek maradhatnak. Bár a tanulmány nem beszél le teljesen a horgászatról, azt ajánlja, hogy kerüljük az édesvízi halak fogyasztását, hacsak nincs egyértelmű információ arról, hogy azok nem szennyezettek.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás