Kenyér eltarthatóságának növelése és minőségjavítása
Egy 2022-ben megjelent kutatásban kenyér eltarthatóságának növelését tűzték ki célul glükóz-oxidáz cink-oxid nanorészecskékhez való kötésével.
Az újonnan felmerülő kockázatok (emerging risks) azonosítása folyamatosan zajlik. Az újonnan felmerülő kockázatok külső kommunikációja komplex feladat, módszerei, időbelisége és a célközönség minden esetben egyedi módon kerül meghatározásra. Az ügy jellegétől függően célcsoport lehet a hatóság (elsősorban a Nébih), felsővezetők, a szakmai közösség, élelmiszeripari vállalkozások vagy a tágabb közösség, a téma iránt érdeklődő fogyasztók. Nem csupán az intézkedést igénylő újonnan felmerülő kockázatok kerülhetnek kommunikációra, bizonyos ügyek ismeretterjesztő jellegük miatt segíthetnek akár kutatások előmozdításában vagy fontosak lehetnek az oktatásban, ezért ilyen ügyek is eljuthatnak kommunikációs csatornákra, például a DÉT honlapjára.
Egy 2022-ben megjelent kutatásban kenyér eltarthatóságának növelését tűzték ki célul glükóz-oxidáz cink-oxid nanorészecskékhez való kötésével.
Egy dél-ausztráliai kutatás szerint a csecsemők és kisgyermekek túl kevés vasat fogyasztanak, pedig a vas fontos szerepet játszik gyerekkorban az agyi és idegrendszeri fejlődésben, valamint a vörösvérsejtek működésében.
A Balantioides coli egy zoonotikus enterikus parazita, mely világszerte elterjedt és enyhétől életveszélyesig terjedő megbetegedést tud okozni emberben és állatban. Egy 2022-ben megjelent cikkben az Európában (Portugáliában) vadon élő szarvasfélékben vizsgálták a Balantioides coli előfordulását.
Az antibiotikum-rezisztens baktériumok évek óta egyre nagyobb problémát jelentenek az antibiotikumok humán egészségügyben és mezőgazdaságban való túlzott használata, valamint a nem megfelelő fertőzésmegelőzés és -ellenőrzés miatt.
Antibakteriális, biológiailag lebomló csomagolást fejlesztettek ki szingapúri kutatók, amely alkalmas lehet a műanyagból készült csomagolóanyagok helyettesítésére.
Egy kutatás keretében azt vizsgálták, hogy az olasz zsírsertésekből készült termékek fogyasztása jelenthet-e egészségügyi kockázatot egyes toxikus fémekkel és metalloidokkal való szennyezettség tekintetében a fogyasztókra nézve.
A városi környezetben, hátsó udvarokban tartott tyúkok száma növekszik. A trend növekvő népszerűségét a helyi élelmiszer-mozgalmak ösztönözték, az emberek arra törekednek, hogy saját maguk állítsák elő élelmiszereiket.
Korunk egyik legnagyobb kihívása, az antimikrobiális rezisztencia az emberek egészsége mellett az állatokét is veszélyezteti.
Az emberekben előforduló patogén baktériumok a vártnál sokkal gyorsabban válnak ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. Egy új kutatás szerint ennek egyik oka az ökoszisztémáinkban élő baktériumok és az emberek közötti jelentős genetikai átvitel lehet.
A Silver Axe hadműveletet évente végrehajtják, célja a növényvédő szerekkel kapcsolatos illegális tevékenységek azonosítása és felszámolása. A 2022-es hadművelet a visszaélések, csalások, hamisítások számának növekvő trendjét állapította meg.
Az Európai Pesticide Action Network (PAN) 2022-es tanulmánya alapján a legmérgezőbb növényvédő szerek mennyisége drámai mértékben emelkedett az Európában forgalmazott gyümölcsökön és zöldségeken – a kormányok képtelenek eleget tenni a csökkentéssel kapcsolatban vállalt kötelezettségeiknek.
A baktérium az elmúlt években az USA-ban okozott megbetegedéseket. A klímaváltozás miatt számítanunk kell rá, hogy előbb-utóbb Európában és akár hazánkban is megjelenik.
Több EU tagállam (Franciaország, Olaszország, Svédország, Hollandia, Portugália) és az Egyesült Királyság hatóságai a Brucella canis okozta megbetegedésekre és fertőzöttségre hívja fel a figyelmet főleg import kutyák kapcsán.
Intézetünk az EFSA EREN hálózatán keresztül az alábbi ügyről értesült.
A teljes magvak és belőlük készült élelmiszerek fogyasztása tápértékük és kedvező egészségügyi hatásaik miatt ajánlott, azonban fontos tudni, hogy különböző szennyezőanyagokat is tartalmazhatnak.
A kadmium nehézfém környezeti szennyezőként ipari és mezőgazdasági eredetű természeti előfordulás útján kerül az élelmiszerekbe, melyek a kadmium kitettség legfontosabb forrásai a nemdohányzó populáció számára.
A növényi alapú hús- és tejtermékek népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt, új piacot teremtve e termékek számára. Bár ezek az alternatívák hasznosak lehetnek a hús- és tejtermékek gyakorlati helyettesítésére, táplálkozás-élettani szempontból nem tekinthetők helyettesítőnek.
A Baszkföldi Egyetem kutatócsoportja 220 élelmiszerminta (tenger gyümölcsei, zöldségek, húsfélék, sajtok) vizsgálatával tanulmányozta az Arcobacter nemzetségbe tartozó baktériumfajok előfordulását, valamint a biofilmformáló képességüket.
Az ANSES (Franciaország Élelmiszerbiztonsági Hivatala) több tucat kurkuma vagy kurkumin étrendkiegészítő fogyasztásához köthető hepatitisz megbetegedés esetre hívja fel a figyelmet.
Napjainkban egyre több kutatás számol be különböző növényekből nyert anyagok, illóolajok antimikrobiális célból történő felhasználásáról élelmiszer patogénekkel szemben. A jelenlegi trend szerint a kémiai anyagokat a lehető legkisebb mennyiségben alkalmazzák, ezért az esszenciális olajok (illóolajok) a mesterséges antimikrobiális anyagok megfelelő alternatívái lehetnek. Nanorészecskékkel kombinálva különböző kedvező hatást lehet elérni (pl. a hatóanyag szabályozott felszabadulása). Az alábbiakban összefoglaljuk a témában megjelent, tudomásunkra jutott publikációkat.