Antibakteriális, biológiailag lebomló csomagolás
Antibakteriális, biológiailag lebomló csomagolást fejlesztettek ki szingapúri kutatók, amely alkalmas lehet a műanyagból készült csomagolóanyagok helyettesítésére.

A csomagolóanyag alapját cellulóz nanokristályokból, kukoricafehérjéből és keményítőből készített rostok adják, melyek természetes antimikrobiális vegyületek keverékével (pl. kakukkfűolaj, citromsav) vannak kezelve. Kísérleteik alapján a csomagolóanyagból az emelkedő páratartalom és a káros baktériumok enzimjeinek hatására kioldódnak az antimikrobiális hatású vegyületek, és a friss termékek (pl. gyümölcsök) eltarthatósági idejét akár egy héttel is meghosszabbíthatják.

A kutatók szerint a csomagolás alkalmas lehet a műanyagból készült csomagolóanyagok helyettesítésére és alkalmas nyers hús, hal, gyümölcsök zöldségek valamin készételek csomagolására is. Habár léteznek más antimikrobiális csomagolóanyagok is a piacon, ennek különlegessége, hogy csak akkor érvényesül az antimikrobiális hatás, amikor arra szükség van, illetve ez az első biológiailag lebomló csomagolóanyag.

Tekintve, hogy a technológia új, illetve nanoanyagok és esszenciális olajok közvetlen érintkezésbe kerülnek az élelmiszerekkel, ezek kockázatáról jelenleg szinte alig áll rendelkezésre információ.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás