Növényvédő szerek hamisításának növekvő trendje
A Silver Axe hadműveletet évente végrehajtják, célja a növényvédő szerekkel kapcsolatos illegális tevékenységek azonosítása és felszámolása. A 2022-es hadművelet a visszaélések, csalások, hamisítások számának növekvő trendjét állapította meg.

31 ország (ebből 25 EU tagállam) és több nemzetközi szervezet (Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala, EUIPO; Európai Csalás Elleni Hivatal, OLAF; DG SANTE; CropLife Europe, CropLife International) vett részt az Europol által koordinált Silver Axe VII hadműveletben.

Többféle működési módszert azonosítottak, például az ismert márkákat utánzó készítmények csomagolás és címkézés előtti importját, melyeket importálást követően hamis címkékkel látnak el, illegális hatóanyagok importálását, melyeket közvetlenül címkézés előtt adnak a készítményekhez, illetve az engedélyeztetési eljárások kijátszása is gyakori.

A növényvédelemmel kapcsolatos hamisítások számos terméket, szektort, valamint a környezet és az emberek egészségét is veszélyeztetik. Az elmúlt 6 hadművelet során majdnem 5000 tonna illegális szer került lefoglalásra. A növekvő trend visszaszorítása a jövőben még szorosabb nemzetközi összefogást igényel.  

Frissítések

Hírlevél feliratkozás