Kurkuma étrendkiegészítők májkárosító hatása
Az ANSES (Franciaország Élelmiszerbiztonsági Hivatala) több tucat kurkuma vagy kurkumin étrendkiegészítő fogyasztásához köthető hepatitisz megbetegedés esetre hívja fel a figyelmet.

A vizsgált minták egyike sem tartalmazott szennyezőanyagokat (nehézfémek, májkárosító színezékek, gyógyszerhatóanyagok). A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin, Ázsiában régóta hagyományosan fogyasztott élelmiszer, fogyasztása biztonságosnak tekinthető, habár a dózis itt is kulcskérdés. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a napi biztonságos beviteli dózist 60 kg-os felnőtt esetén 180 mg/kg-ban állapította meg, a fogyasztói kockázatbecslések alapján még a nagyfogyasztók is ennek töredékét viszik be. Ugyanakkor a biológiai hozzáférhetőség az élelmiszerrel bevitt kurkuma esetén nagyon alacsony.

Étrendkiegészítők esetén az okozhatja a problémát, hogy a gyártók különböző módokon igyekeznek a készítmények biológiai hozzáférhetőségét növelni, például egyéb hatóanyagok (piperin) hozzáadásával. Ennek hatására a káros egyészségügyi hatások kialakulásának valószínűsége megnőhet, habár kevés információ áll rendelkezésre ezen a területen. Kölcsönhatásba léphet továbbá a hatóanyag különféle gyógyszerekkel (antikoagulánsok, rákgyógyszerek, immunszupresszánsok). Az ilyen típusú étrendkiegészítők fogyasztása tehát körültekintést igényel, gyógyszerszedés mellett kerülendő.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás