Burkholderia pseudomallei terjedése
A baktérium az elmúlt években az USA-ban okozott megbetegedéseket. A klímaváltozás miatt számítanunk kell rá, hogy előbb-utóbb Európában és akár hazánkban is megjelenik.

A Burkholderia pseudomallei ismert Gram–negatív baktérium, mely a környezetben (talaj, víz) fordul elő, jellemzően a trópusokon (Ázsia, Ausztrália, Közép és Dél-Amerika). Melioidózist okoz emberekben, emberről-emberre terjedés nem jellemző, de előfordult már, állatokat és növényeket is képes megbetegíteni. Megfelelően kezelés esetén is, a halálozási ráta körülbelül 10%, kezelés hiányában ez az arány elérheti a 40%-ot is.

2020 és 2022-ben az Amerikai Egyesült Államokban két, egymástól független, de földrajzilag közeli helyen történt megbetegedés, Dél-Mississippi államban (Gulf Coast). A megbetegedettek környezetéből izolálták a B. pseudomallei-t. A szakértők szerint nem meglepő, hogy ebben a régióban is jelen van, hiszen hasonló éghajlattal bír, mint pl. Ázsia egyes részei. Fontos kiemelni, hogy a klímaváltozás hatása miatt az amerikai szakértők megfigyelése alapján Európában (és majd Magyarországon) is számolnunk kell a megjelenésével.

A CDC azt javasolta az USA szövetségi államainak, hogy a melioidózist vegyék fel a bejelentésköteles betegségek közé, ha még nem tették meg. Értesítették a teendőkről az érdekelt feleket: laborok, orvosok, lakosság. Főleg a gyengült immunrendszerűek vannak fókuszban (cukorbetegség, krónikus vesebetegség, krónikus tüdőbetegség, túlzott alkoholfogyasztás), számukra a javaslat: kerüljék a talajjal, sáros vízzel (talajvízzel, főleg heves esőzések után) való érintkezést, különösen akkor, ha nyílt seb van a végtagjaikon.

Fontos megemlíteni, hogy az USA-ban 2021-ben volt egy másik B. pseudomallei-hez köthető járvány, ahol két haláleset történt. Ez a járvány azonban nem összekeverendő a fenti esetekkel, ugyanis itt egy import aromaterápiás spray volt B. pseudomallei-vel fertőzött.

A B. pseudomallei az ECDC 2010-es jelentésében szerepel azon a listán, amit ajánlanak monitorozni minden tagállamban, de ezt eddig különböző okokból nem teszik/tették meg.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás