Új elmélet az AMR-ről: A genetikai átvitel sokkal szélesebb határok között valósulhat meg, mint azt korábban gondolták
Az emberekben előforduló patogén baktériumok a vártnál sokkal gyorsabban válnak ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. Egy új kutatás szerint ennek egyik oka az ökoszisztémáinkban élő baktériumok és az emberek közötti jelentős genetikai átvitel lehet.

Teljesen különböző baktériumfajok plazmidok – kis DNS-molekulák, amelyekben a baktériumok génjeik egy részét a kromoszómán kívül tárolják – segítségével terjeszthetik egymás között a rezisztenciagéneket. Amikor két baktériumsejt érintkezik egymással, plazmidokat másolhatnak egymásra. Ezt hívják konjugációnak, és ez az antibiotikum-rezisztencia terjedésének legfontosabb mechanizmusa.

A plazmidtranszfer modellezése elengedhetetlen a rezisztenciatranszfer alapjainak feltárásához és a rezisztencia terjedésének korlátozására irányuló prediktív intézkedések kidolgozásához. A plazmidok jelenlegi megértésének egyik fő korlátja a konjugatív DNS-átviteli mechanizmusok hiányos ismerete, amely elrejti a plazmidtranszfer valós szerepét a természetben.

Egy új kutatás során azt feltételezték, hogy a plazmidok által hordozott transzfer eredetű szubsztrátumok olyan specifikus DNS szerkezeti tulajdonságokat kódolnak, amelyek megkönnyíthetik e régiók megtalálását nagy adathalmazokban, és kifejlesztettek egy DNS szerkezet alapú igazítási eljárást a transzfer szubsztrátumok tipizálására, amely felülmúlja a szekvencia alapú megközelítéseket.

Több ezer feltételezett DNS-átviteli szubsztrátumot azonosítottak, ami azt mutatja, hogy a plazmid mobilitása majdnem kétszer annyi gazdafajt fedhet le, mint amennyit jelenleg ismerünk. Az összes feltételezett mobil plazmid több mint fele tartalmazza a különböző mobilitási csoportokhoz tartozó konjugációs rendszerek általi mobilizálási eszközöket, amelyek elméletileg összekapcsolhatják az ökológiai élőhelyek korábban korlátozott gazdaterületeit egy robusztus plazmidtranszfer hálózattal.

Ez a hipotetikus hálózat megkönnyíti az antimikrobiális rezisztencia átvitelét a környezetben lévő genetikai hordozókról az emberi kórokozókra, ami fontos hajtóereje lehet az emberekben megfigyelt rezisztencia gyors fejlődésének, és így fontos fókuszpont lehet a jövőbeli megelőző intézkedések számára.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás