A közelmúltban detektált kockázatok és jelzések

Az újonnan felmerülő kockázatok (emerging risks) azonosítása folyamatosan zajlik. Az újonnan felmerülő kockázatok külső kommunikációja komplex feladat, módszerei, időbelisége és a célközönség minden esetben egyedi módon kerül meghatározásra. Az ügy jellegétől függően célcsoport lehet a hatóság (elsősorban a Nébih), felsővezetők, a szakmai közösség, élelmiszeripari vállalkozások vagy a tágabb közösség, a téma iránt érdeklődő fogyasztók. Nem csupán az intézkedést igénylő újonnan felmerülő kockázatok kerülhetnek kommunikációra, bizonyos ügyek ismeretterjesztő jellegük miatt segíthetnek akár kutatások előmozdításában vagy fontosak lehetnek az oktatásban, ezért ilyen ügyek is eljuthatnak kommunikációs csatornákra, például a DÉT honlapjára.

A taurin egészségre gyakorolt hatása

A taurinnal, egy félig esszenciális aminosavval végzett korábbi kutatások összefüggést mutattak ki a vér taurinszintje és az egészség között, azonban az öregedésre gyakorolt pontos hatása ismeretlen maradt.

Dikamba gyomirtószerrel kapcsolatos aggodalmak

A dikamba 2016 óta népszerű gyomirtó szóján és más génmódosított fajokon, amelyek ennek köszönhetően ellenállóak a szerrel szemben. A dikamba a glifozátrezisztens gyomok okozta problémára kínál megoldást, azonban számos kockázatot is hordoz a használata.

Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok

Az újonnan felmerülő kockázatok azonosítása során folyamatosan találkozunk olyan hírekkel, amelyek élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal foglalkoznak és potenciális kockázatokat rejthetnek magukban. Az alábbiakban ezen hírek összegzése olvasható.

Az EFSA csökkentette a B6 vitamin és szelén felső beviteli értékét

Az EFSA csökkentette a B6 vitamin felső beviteli értékét (UL) napi 25 mg-ról 12 mg-ra, a szelén UL értékét pedig napi 300 µg-ról 255 µg-ra. A B6 vitaminra vonatkozó értékelésnek egyelőre tervezete jelent meg, mellyel kapcsolatban a nyilvános konzultáció lezárult és véglegesítése a következő hónapokban várható.

A rustrela vírus a házi macskák tántorgó betegségének okozója

Egy 2023. februárban közzétett cikk szerint vélhetően megtalálták a végzetes “tántorgó betegség” (staggering disease) okozóját. A betegség az európai házi macskákat (Felis catus) érintő, közel 50 éve ismert neurológiai betegség, melynek eredete eddig ismeretlen maradt.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a rák kockázatát

Új tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Kutatók azt találták, hogy 10%-kal magasabb ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása 2%-kal növeli a rák kialakulásának kockázatát és 6%-kal növeli a rák okozta halálozást.

Növényi alapú és vegán csecsemőtápszerek

A növényi alapú étrend már nem csak a felnőttek körében gyakori, a trend a gyermekek és csecsemők táplálásában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A csecsemőtápszerek kategóriája a legszigorúbban szabályozott termékkörök közé tartozik, mivel a csecsemők a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportja, és mivel étrendjük korlátozottan változatos, jobban ki vannak téve az élelmiszerekben található szennyező anyagoknak.

Hírlevél feliratkozás