Dikamba gyomirtószerrel kapcsolatos aggodalmak
A dikamba 2016 óta népszerű gyomirtó szóján és más génmódosított fajokon, amelyek ennek köszönhetően ellenállóak a szerrel szemben. A dikamba a glifozátrezisztens gyomok okozta problémára kínál megoldást, azonban számos kockázatot is hordoz a használata.

A legfőbb aggály a szerrel szemben, hogy a közelben lévő, nem célnövényekre átterjedve azokban tesz kárt. Több ilyen esetet jelentettek, az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége (US Environmental Protection Agency, EPA) nyomonköveti ezeket.

2022. augusztusban a dikamba gyomirtószer új kockázatait azonosította az EPA. A kizárólag a hivatalosan nem veszélyeztetett vadállományokra irányuló környezeti kockázatbecslése szerint, a korábbinál vizsgált nagyobb expozíciónál a méhekre potenciális krónikus kockázatot jelenthet a szer. Bizonyos körülmények között pedig a halak számára is van kockázat (cukornádon történő alkalmazás Floridában). A madarakra korábban felmerült aggályok enyhültek, miközben a vízi gerinctelenekre nem azonosítottak kockázatot.

A korábbi humán egészségügyi kockázatbecslést is áttekintették, de egyezik a korábbi megállapításokkal.

Az EPA jóváhagyta a dikamba további használatát. A Center for Biological Safety (CBS) szerint az új megállapítások nyomatékosítják, hogy a dikamba további korlátozására van szükség.

A dikamba évek óta a kritikák kereszttüzében áll. 2020 nyarán a bíróság betiltotta a szerek használatát, azt követően az EPA határidőket adott a felhasználásra, és új korlátozások mellett adott újabb 5 éves engedélyt, melyek a szer nem kívánt terjedését előzik meg – bizonyos távolság legyen a nem célnövényektől, és keverjék olyan pufferrel, amely gátolja a terjedését.

Egy 2022. októberben megjelent cikk szerint a peszticidek, pl. dikamba drift megakadályozására aminokat kevernek a szerekhez, de maguk ezek a gátlószerek is párolognak. A levegőben lévő aminok forrását folyamatosan kutatják, mivel rákkeltő anyagokat képezhetnek, de a herbicidekkel való keveréküket eddig nem tanulmányozták.

2023. áprilisi információ szerint új pert indítottak az EPA ellen a korábbi folytatásaként, mert a 2020-as bírósági végzés után, melyben megtiltották a dikamba használatát, bizonyos módosításokkal újra engedélyezte, vagyis nem vette figyelembe a végzést, ugyanakkor egy 2021-es elemzésében is megállapította az ügynökség, hogy a dikambával kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás