Az EFSA csökkentette a B6 vitamin és szelén felső beviteli értékét
Az EFSA csökkentette a B6 vitamin felső beviteli értékét (UL) napi 25 mg-ról 12 mg-ra, a szelén UL értékét pedig napi 300 µg-ról 255 µg-ra. A B6 vitaminra vonatkozó értékelésnek egyelőre tervezete jelent meg, mellyel kapcsolatban a nyilvános konzultáció lezárult és véglegesítése a következő hónapokban várható.

Az új felső határérték szigorúbb számos más szervezet határértékénél, az US például 1998-ban, a WHO pedig 2004-ben 100 mg szinten határozta meg a felső beviteli értéket, ennél 8-szor kisebb az EFSA új referenciaértéke. Amennyiben a tervezett határérték végleges lesz és az EU döntéshozók elfogadják, akkor bizonyos gyártóknak változtatni kell majd a termékén, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Az értékelést kritika érte amiatt, hogy azt az 1987-es kutatást vette alapul, amit a korábbi UL meghatározásakor is figyelembe vett 2000-ben az akkor illetékes SCF (Scientific Committee on Food). Ebben a vizsgálatban premenstruális tünetek miatt kezelés alatt álló nőket figyeltek meg, akik 6-hónaptól 5 évig terjedően kaptak B6 vitamin pótlást. A főbb nemzetközi értékelő szervezetek nem találták kellően megbízhatónak ezt a tanulmányt a felső beviteli érték meghatározásához.

Az EFSA emellett egy Beagle kutyákon végzett tanulmányt is figyelembe vett, melyből származtatott referenciaérték hasonló tartományban volt.

A B6 vitamin túladagolás kritikus hatása a perifériás neuropátia, szelén esetében pedig az alopecia (hajvesztés).

A gyermek korosztályoknak testtömegtől függően különböző, alacsonyabb szintű felső beviteli határértékeket állapítottak meg. A rendelkezésre álló adatok alapján nem valószínű, hogy az EU fogyasztók bevitele meghaladja az új felső határértékeket. Kiemelték viszont a B6 vitamint és szelént tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztóit, valamint szelén esetén a brazil dió nagyfogyasztóit, esetükben fennállhat a tápanyagok túlzott bevitele.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás