Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a rák kockázatát
Új tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Kutatók azt találták, hogy 10%-kal magasabb ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása 2%-kal növeli a rák kialakulásának kockázatát és 6%-kal növeli a rák okozta halálozást.

A kutatók szintén kimutatták, hogy minden további 10%-kal több ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása 19%-kal növeli a petefészekrák kialakulását és 30%-kal növeli a petefészekrák miatti halálozást. A mellrák kockázata szintén 16%-kal emelkedett. Az UPF-t legtöbbet fogyasztó 25% szemben a legkevesebbet fogyasztó 25%-kal, 7%-kal nagyobb eséllyel lesz rákos, 25%-kal nagyobb eséllyel fejlődik ki náluk tüdődaganat és 52%-kal magasabb az agydaganat esélye. Az Egyesült Államokban az élelmiszer-ellátás 73%-a ultrafeldolgozott. A legnagyobb veszély az UPF túlzott fogyasztására az, hogy nagyon ízletesek – a fogyasztók képtelenek abbahagyni a fogyasztásukat. Az UPF-ben használt adalékanyagok, édesítőszerek és aromák függőséget idézhetnek elő, ami tovább fokozza a túlfogyasztásukat.

Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akik nagy mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak 29%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki végbél- és vastagbélrák. Más tanulmányok kapcsolatot találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a szív- és érrendszeri megbetegedés, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint elhízás között.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek csomagolásán nincs feltüntetve, hogy azok lennének. Globálisan 5 emberből 1 küzd az ultrafeldolgozott élelmiszerek okozta függőséggel. Hogyan lehet megállapítani egy élelmiszerről, hogy ultrafeldolgozott? Meg kell nézni az összetevőket a csomagoláson, általában az 5 összetevőnél többet tartalmazó, ismeretlen összetevőt tartalmazó vagy frissként jelölt, de hosszú eltarthatósággal rendelkező élelmiszerek ultrafeldolgozottak. Ezek a szabályok vonatkoznak a természetesként, vegánként, vegetariánusként, egészségesként vagy alacsony kalóriatartalmúként megjelölt élelmiszerekre is. A WHO és FAO javasolta az ultrafeldolgozott élelmiszerek korlátozását az egészséges és fenntartható étrend részeként.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás