A taurin egészségre gyakorolt hatása
A taurinnal, egy félig esszenciális aminosavval végzett korábbi kutatások összefüggést mutattak ki a vér taurinszintje és az egészség között, azonban az öregedésre gyakorolt pontos hatása ismeretlen maradt.

Az öregedés folyamata több változással jár együtt, amelyek csökkent szervi működéshez és fokozott betegségérzékenységhez vezetnek. A vér metabolit-koncentrációjának változásai az öregedés velejárói, azonban ezen változások szerepe az öregedés folyamatában, illetve az ok-okozati összefüggések még nagyrészt feltáratlanok.

Egy nemrég közzétett tanulmányban a taurin öregedésre gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók több faj egyedeinek bevonásával. Az eredmények azt mutatták, hogy a vér taurin-koncentrációja egerek, majmok és emberek esetében csökken az életkor előrehaladtával. A taurin öregedésre gyakorolt hatásának felmérésére taurin-kiegészítést kaptak középkorú egerek. A taurinnal táplált egyedeknek 10-12%-kal meghosszabbodott a medián élettartama, illetve 28 hónapos korban a várható élettartamuk 18-25%-kal nőtt. Ezen túlmenően a különböző szervek és szervrendszerek jobb működése mellett jobb egészségi állapotot (health span) is megfigyeltek a tudósok. Ezek a hatások majmoknál, sőt, még a férgeknél is kimutathatók voltak. A taurin pozitív hatása az öregedés jellemzőire többek között a sejtek öregedésének mérséklését, a telomeráz rövidülés elleni védelmet, a mitokondriális diszfunkció redukálását, a DNS-károsodás csökkentését és a gyulladás mérséklését foglalta magában. Egy embereken végzett asszociációs elemzés az alacsonyabb taurin-koncentrációt olyan kedvezőtlen egészségügyi következményekkel hozta összefüggésbe, mint a hasi zsírfelhalmozódás, a magas vérnyomás, gyulladásos folyamatok és a 2-es típusú cukorbetegség.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a testmozgás bizonyítottan növeli a taurin-metabolitok szintjét a vérben, ami potenciálisan hozzájárulhat a testmozgás öregedésgátló hatásaihoz. A taurin és az öregedés közötti kapcsolat mögöttes mechanizmusa azonban továbbra sem ismeret. Ezért a taurin-kiegészítők óvatos használata javasolt, bár az EFSA adatai szerint a taurin általában biztonságosnak tekinthető, viszont az háziorvossal vagy szakorvossal való konzultáció, különösen a krónikus betegségben szenvedők és más gyógyszereket szedők számára, erősen tanácsolt. A taurin pótlása energiaitalok fogyasztásával egyáltalán nem ajánlott, mivel ezek más anyagokat is nagy koncentrációban tartalmaznak. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás kombinációja azonban képes fenntartani a szervezet megfelelő taurinszintjét.

Összefoglalva, a csökkenő taurinszint összefügg az öregedéssel. A taurin pótlásával egereknél, férgeknél az egészségi állapot és az élettartam javulását, majmoknál pedig az egészségi állapot javulását figyelték meg. Az emberi öregedésben betöltött szerepének megerősítéséhez azonban még több hosszú távú, jól kontrollált, az egészségi állapotot és az élettartamot mérő vizsgálatokra van szükség. A taurin pótlásakor pedig óvatosan kell eljárni. Bár a Science folyóiratban közölt információk ígéretesek, jelenleg bizonytalan, hogy a taurin lehet-e a fiatalság tényleges forrása.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás