Brucella canis esetek az EU több tagállamában
Több EU tagállam (Franciaország, Olaszország, Svédország, Hollandia, Portugália) és az Egyesült Királyság hatóságai a Brucella canis okozta megbetegedésekre és fertőzöttségre hívja fel a figyelmet főleg import kutyák kapcsán.

A B. canis reprodukciós problémákat (vetélések) és discospondylitist (porckorong gyulladás) okozhat a kutyáknál. Endémiás Közép és Dél-Amerikában. Európában az elmúlt években emelkedő esetszámok figyelhetők meg.

B. canis okozott Franciaországban vetéléseket, olyan tenyésztőknél, akik online vásároltak kutyákat Fehéroroszországból és Oroszországból. Discospondylitist is diagnosztizáltak több esetben EU szerte, elsősorban olyan kutyákban, melyeket Kelet-Európából szereztek be. Jelenleg nincs tesztelési kötelezettség B. canisra, így sokszor csak akkor derül ki a fertőzöttség, ha már tüneteket mutat az állat és az állatorvos célzott tesztelést kér B canisra.

Minden országban, ahol azonosították a B. canis jelenlétét, importhoz köthető esetek voltak, azonban az Egyesült Királyságban rögzítettek kutyák közti átfertőzést is. A másik gyakori útja a megfertőződésnek, ha a kutya külföldön járt az érintett országok valamelyikében.

Lehetségesek humán esetek is, azonban a pontos számokról nincsenek információink a célzott vizsgálatok hiánya miatt, de látni kell, hogy a kitettség a fertőzött kutyák számának emelkedésével nő.

A tagállamok továbbá jelezték, hogy nem minden esetben mutatott a pozitivitást a szerológiai tesztek, míg a PCR vizsgálatok kimutatták a Brucella spp. jelenlétét; valamint szükséges a B. canis genom adatbázisok bővítése.

2022. augusztusában újabb jelzés érkezett az EFSA EREN tagoknak, az Egyesült Királyságban azonosították az első humán esetet. A megfertőződést egy 2022. márciusában Fehéroroszországból vásárolt kutya okozta. Hollandiából is érkezett jelzés: egy 2021-es humán eset, itt egy tenyésztő fertőződött meg. Halva szülés után szájon át próbálta újraéleszteni a kiskutyákat, valamint érintkezett a méhlepénnyel és egyéb váladékkal.

Az elmúlt időszakban felderített esetek, laboratóriumi vizsgálatok országonként lebontva:

Olaszország

2020-ban 598 egyedből 269 mutatott szerológiai pozitivitást. Majd később 683-ból 241 volt pozitív.

Egyesült Királyság

Sporadikus eseteket derítettek eddig csak fel, melyek száma folyamatosan nő. 2021 februárjáig 40 esetet regisztráltak (2020 júliusától ugrásszerűen nőttek az esetszámok). Az eseteket azóta is folyamatosan jelentik és mindegyik új eset import eseményhez vagy utazásokhoz köthetőek. 2020 novemberi adatok alapján a Romániából bevitt kutyák száma 51%-al nőtt az előző évhez képest.

Hollandia

18 szeropozitív esetből mindegyik Kelet-Európából (Bulgária, Horvátország, Románia) importált kutya volt. A beteg kutyák (14 db) sántaság, nyak ill. hátfájdalom tüneteket mutattak. Discospondylitist 11 állat esetében diagnosztizáltak.

Hollandiában mutatták ki az első humán esetet is 2021-ben. Egy női kutyatenyésztőnél azonosították a B. canist, miután az ő tenyészetében is voltak esetek.

Franciaország

2021 december és 2022 január között 6 esetet azonosítottak. Mind a négy esetben késői vetélés vagy discospondylitist volt a tünet, az állatokat Oroszországból, Romániából vagy Fehéroroszországból importálták. További azonosított esetek: 4 kennelből 8 kutya mintájában találtak B. canist. További szerológiai vizsgálatokat végeztek ezekben a kennelekben (243 kutya), melynek 8.6 %-a lett pozitív. Itt, a további vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás