Az Arcobacter fajok élelmiszeripari és egészségügyi kockázatai
A Baszkföldi Egyetem kutatócsoportja 220 élelmiszerminta (tenger gyümölcsei, zöldségek, húsfélék, sajtok) vizsgálatával tanulmányozta az Arcobacter nemzetségbe tartozó baktériumfajok előfordulását, valamint a biofilmformáló képességüket.

Az Arcobacter fajok patogenitása valamint a gazdafajok és fertőzési útvonalak korábban kevéssé kutatott terület volt. Számos Arcobacter faj újonnan felmerülő patogének közé sorolható, gasztrointesztinális problémákat okozhatnak.

A vizsgált minták 22,3%-ában detektálták a baktériumot, leggyakoribb az A. butzleri volt, amely leginkább köthető humán megbetegedésekhez, ugyanakkor az összes többi azonosított faj is rendelkezett patogén potenciállal összefüggésbe hozható génekkel. A legfontosabb forrásként a tintahalat azonosították.

Az eredmények alapján a baktérium képes biofilm képzésre különböző felületeken, ezen kísérletek során leginkább az üveg felület járult hozzá a biofilmképződéshez.

Frissítés

2023 júliusában megjelent olasz tanulmány vizsgálta élelmiszer eredetű és klinikai mintákból izolált Arcobacter butzleri törzsek antibiotikum rezisztenciáját. A vizsgált törzsek mindegyike rezisztens volt a tetraciklinre és cefotaximra. A törzsek között az izolálási forrás szerint (klinikai izolátumok, állati eredetű élelmiszerek vagy friss zöldségek) volt némi különbség, jelentősebb sztreptomicin érzékenység csak a friss zöldségekből izolált törzsekben volt kimutatható. A kutatócsoport úgy véli, hogy a kimutatott antibiotikum rezisztencia miatt szükséges lenne bevenni a monitoring tervekbe az A. butzleri fajt.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás