A városban tartott háztáji tyúkok tojásaiban található ólom aggályokat vet fel
A városi környezetben, hátsó udvarokban tartott tyúkok száma növekszik. A trend növekvő népszerűségét a helyi élelmiszer-mozgalmak ösztönözték, az emberek arra törekednek, hogy saját maguk állítsák elő élelmiszereiket.

Egy új kutatás során 55 háztáji csirkét vizsgáltak Sydney városában. A szennyezőanyagokat az ivóvízben, a csirkék tápjában és a talajban is megmérték minden helyszínen. A vizsgálatban szereplő háztáji tyúkok tojásaiban az ólom átlagos szintje 301 µg/kg volt, szemben a kilenc kereskedelemben kapható, szabad tartású tojásokban mért 7,2 µg/kg értékkel. Bár a kutatók megjegyzik, hogy nincsenek globális szabványok a tojásokban található nehézfémek biztonságos szintjére vonatkozóan, az eredmények azt mutatták, hogy a háztáji tyúkok tojásai akár 40-szer több ólmot tartalmaztak, mint ami a kereskedelemben kapható termékekben általában megtalálható.

A kutatás azt is megállapította, hogy a háztáji csirkék esetében a szennyezett talaj volt az ólomnak való kitettség fő forrása. A csirkék vérében és tojásaiban lévő ólomkoncentráció közvetlenül összefüggésbe hozható a környező talaj ólomszintjével.

Egy korábbi tanulmány, amely a New York-i közösségi kertekben tartott csirkékből származó tojások ólomszintjét vizsgálta, azt mutatta, hogy a 100 µg/kg valószínűleg jó küszöbérték a biztonságos emberi fogyasztáshoz. Az új tanulmányban elemzett tojások több mint fele meghaladta ezt a küszöbértéket.

Tehát ahhoz, hogy a tojások a biztonságos 100 µg/kg-os határérték alatt maradjanak, a kutatók becslése szerint a talajban lévő ólomnak 117 mg/kg alatt kell lennie. Ez körülbelül négyszer alacsonyabb, mint az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) a lakóházakban lévő biztonságos ólomszintre vonatkozó jelenlegi irányelvei. Az EPA azonban a kertészkedéshez vagy az élelmiszerekkel kapcsolatos termesztéshez lényegesen alacsonyabb talaj ólomszintet javasol.

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a régebbi otthonokban sokkal nagyobb valószínűséggel volt magas az ólomszint a talajban, a csirkékben és azok tojásaiban. Ez a megállapítás egybevág más tanulmányok eredményeivel, amelyek szerint a régebbi építésű otthonok vannak leginkább kitéve az ólomalapú festékek, ólmozott benzin és ólomcsövek korábbi használatából származó örökölt szennyeződés kockázatának.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás