A hozzáadott cukrok fokozott bevitele növeli a vesekő kialakulásának kockázatát
Egy új tanulmány szerint a feldolgozott élelmiszerek és italok, például a kekszek, sütemények és szénsavas üdítők fogyasztása növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

A kínai kutatócsoport által végzett és a Frontiers in Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a feldolgozott élelmiszerekben általánosan megtalálható hozzáadott cukrok fokozott bevitele növeli e fájdalmas állapot kialakulásának esélyét.

A vesekő 10 emberből körülbelül egyet érint, és erős fájdalommal, hányingerrel, hányással, lázzal, hidegrázással és véres vizelettel járhat. Hosszú távon fertőzésekhez, duzzadt vesékhez és potenciálisan halálos vesebetegséghez is vezethetnek. A vesekő kialakulásának ismert kockázati tényezői közé tartozik, ha az illető felnőtt férfi, az elhízás, a krónikus hasmenés, a kiszáradás, valamint a gyulladásos bélbetegség (IBD), a cukorbetegség vagy a köszvény.

Ez az új kutatás azt sugallja, hogy a hozzáadott cukrok fokozott fogyasztása is kockázati tényezőnek tekintendő. A hozzáadott cukrok számos feldolgozott élelmiszerben megtalálhatóak, de különösen gyakoriak a cukorral édesített italokban, gyümölcsitalokban, csokoládéban, fagylaltban, kekszekben és süteményekben.

A tanulmány több mint 28 000 amerikai felnőtt egészségügyi adatait elemezte, és megállapította, hogy a nagyobb mennyiségű hozzáadott cukrot fogyasztó résztvevőknél magasabb volt a vesekövek előfordulása. A kutatócsoport a hozzáadott cukorbevitel korlátozását javasolta a vesekövek kialakulásának megelőzése érdekében.

További vizsgálatokra van azonban szükség a hozzáadott cukorbevitellel összefüggésbe hozható vesekövek konkrét típusainak feltárására, és annak meghatározására, hogy a vesekő kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében mennyire kell csökkenteni a cukorfogyasztást.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás