Sejtkultúrából előállított kakaó
Mivel az egyenlítő menti tradicionális kakaó termesztő helyeket fenyegeti a klímaváltozás, alternatív kakaóforrásokra van szükség.

Az új eljárások kutatása során azt is szem előtt tartják, hogy a fogyasztó csokoládé ízélménye ne változzon. Egy finn székhelyű cég a fenntarthatóság jegyében sejtkultúrából állítaná elő a kakaót. A sejtekből előállított kakaóval kapcsolatban már az első sikeres eredmények is megszülettek.

A biotechnológiai alapú sejtes termesztés előnye, hogy kevesebb hely és természeti forrás igénye van, mint a hagyományos termesztésnek, mivel bioreaktorokban, szabályozott körülmények között zajlik a folyamat.

A területen ugyanakkor két másik cég is működik: Celleste Bio (Izrael) és California Cultured (USA). Utóbbi cég egy japán csokoládé óriás céggel társulva dobja majd piacra a terméket, ill. USA-ban 2024 végére várható a GRAS (generally recognized as safe: alapvetően biztonságosnak tekintett) minősítése. Ez a csokoládé valódi, de reaktorban készült csokoládé, és sokkal klímabarátabb, mint a hagyományos kakaótermesztés.

A sejtkultúrából előállított kakaó az EU-ban új élelmiszernek minősül, és az EFSA követelményeinek megfelelően jóvá kell hagyni. Még évekbe telhet, mire ezek a termékek piacra kerülnek az EU-ban.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás