Az élelmiszerekben található ásványi olaj szénhidrogének
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemrégiben frissített kockázatértékelést tett közzé az élelmiszerekben található ásványi olaj szénhidrogénekről (MOH).

A MOH-ok főleg ásványolaj telített szénhidrogénekre (MOSH) és ásványolaj aromás szénhidrogénekre (MOAH) lehet osztályozni. Az eredmények azt mutatják, hogy a MOSH nem ad okot aggodalomra az emberi egészségre nézve, míg a MOAH egészségügyi szempontból aggályos. A MOH a környezeti szennyeződéseken és az élelmiszer-előállító gépeken keresztül kerülhet az élelmiszer-ellátásba.

2012-ben az EFSA különböző egészségügyi kockázatokat azonosított a MOH-hoz kapcsolódóan, többek között a MOSH felhalmozódása által okozott májkárosodást, valamint a MOAH által okozott lehetséges DNS-károsodást és rákot. 2017-ben az EFSA megbízást kapott az élelmiszerekben található MOH-ok nyomon követésére és tudományos véleményének aktualizálására.

A mostani frissítésből kiderül, hogy a MOH-ok leginkább a növényi olajokban fordulnak elő, és a fiatalok, különösen az anyatej-helyettesítő tápszereken keresztül a csecsemők vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve. A MOH-ok összetett kémiai összetétele miatt továbbra is bizonytalanságok vannak, különösen a három vagy több aromás gyűrűvel rendelkező MOAH-ok orális toxicitását illetően. Mindazonáltal nagyon valószínű, hogy a kisgyermekek és valószínűleg más korcsoportok esetében is aggodalomra ad okot a MOAH-oknak való étrendi kitettség.

Az EFSA javasolja az analitikai módszerek javítását, az élelmiszerekben található MOSH-források kutatását, az emberi anyagcserére gyakorolt hatásainak és a szövetekben való felhalmozódásának vizsgálatát, további adatok gyűjtését a MOAH-összetételről az aromás gyűrűk száma szerint és az egy-két gyűrűs MOAH-ok orális toxicitásáról, valamint a génkárosodásra és a rákra gyakorolt hatásuk tanulmányozását. Ezeket az ajánlásokat az Európai Bizottság figyelembe veszi az egyes élelmiszerekben található MOAH-ok megengedett legmagasabb értékének meghatározására vonatkozó döntéshozatali folyamatában.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás