Akrilamid-szennyezés a növényi eredetű fehérjeösszetevőkben
Egy 2023-ban megjelent tanulmány szerint aggodalomra ad okot a kereskedelmi forgalomban kapható növényi alapú fehérjeösszetevőkben (PBPI) található akrilamid.

Az akrilamid valószínűsíthetően rákkeltő anyag, amely a PBPI-k feldolgozása során keletkezhet. A tanulmány jelentős eltéréseket talált az akrilamid-tartalomban a különböző feldolgozási technológiákkal előállított különböző típusú PBPI-k között. A kutatók a PBPI-ket négy kategóriába sorolták: lisztek, száraz frakcionált fehérjék, nedves extrahált fehérjék és húspótló fehérjekészítmények (texturized vegetable proteins). Megvizsgáltak 17 különböző eredetű és típusú PBPI-t, és az akrilamid-szennyezettség jelentős változatosságát fedezték fel minden osztályban. A lisztek átlagos akrilamidtartalma (280 µg kg−1) volt a legalacsonyabb, míg a nedvesen extrahált fehérjéké (451 µg kg−1) a legmagasabb.

A szennyezettségi szintek közötti különbségek a különböző nyersanyagok felhasználásának tulajdoníthatóak, amelyek különböző mértékben tartalmazhatnak prekurzorokat, valamint az alkalmazott különböző feldolgozási technológiáknak. A betakarítás utáni kezelések, mint például a szárítás és az őrlési műveletek növelhetik a hőmérsékletet, ami az akrilamid kialakulásához vezethet.

A Bizottság (EU) 2017/2158 rendelete tartalmazza a különböző élelmiszerek akrilamid-tartalmára vonatkozó referenciaszinteket. Annak ellenére, hogy az Európai Unióban az akrilamid-tartalomra vonatkozó előírások vonatkoznak néhány gyakori élelmiszeripari termékre, a PBPI-ket jelenleg nem ellenőrzik vagy szabályozzák. Tekintettel a PBPI-k iránti növekvő keresletre és a globális piacon való jelenlétükre, a politikai döntéshozók és a szabályozó hatóságok számára létfontosságú, hogy lépéseket tegyenek ezen összetevők nyomon követése és szabályozása érdekében.

A szerzők kiemelték, hogy további vizsgálatokra van szükség a PBPI-kben az akrilamid képződését befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban, beleértve az agronómiai gyakorlatokat, a nyersanyag-összetételt és a feldolgozási változókat. A feldolgozás során a kritikus szakaszok azonosítása és a megfelelő mérséklési stratégiák végrehajtása segítene csökkenteni e veszélyes szennyezőanyag jelenlétét a növényi alapú fehérjetermékekben.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás