A csecsemőkori antibiotikumhasználat ekcémához, asztmához, ételallergiához kötődik
Egy új kanadai tanulmány szerint a gyermekkori allergiák, köztük az ekcéma, az asztma, a szénanátha és az ételallergiák a bélben lévő baktériumok egyensúlyának felborulásával függenek össze.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál a csecsemőknél, akiknek antibiotikumot írtak fel, nagyobb volt a kockázata annak, hogy egy vagy több ilyen betegség kialakul. Az antibiotikumok megzavarják a kialakulásban lévő mikrobiomot, amely miatt az immunrendszer reagál az ártalmatlan élelmiszerekre vagy pollenekre, és ez kiválthat orrdugulást, tüsszögést, köhögést és a szem alatti terület duzzadását. Ötéves korukra több mint kétszeresére nőtt az allergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek az első születésnapjuk előtt antibiotikumot írtak fel.

A vizsgálatban 1115 gyermek vett részt, akiket születésüktől ötéves korukig követtek nyomon. 523 gyermeknél nem volt allergiára utaló jel, 592-nél pedig ötéves korukra egy vagy több allergiát diagnosztizáltak. A kutatók kiértékelték minden gyermek mikrobiomját a három hónapos és egyéves korban gyűjtött székletmintákból, és találtak egy “bakteriális sajátosságot”, amely összefüggésbe hozható az allergia kialakulásával.

A tanulmány rávilágít annak fontosságára, hogy a csecsemőknél kerüljük el a szükségtelen antibiotikum-használatot, és hogy a szülőket felvilágosítsuk a gyógyszerek mikrobiomot károsító szerepéről. A tanulmány szintén alátámasztotta egy korábbi kutatás eredményeit miszerint a csecsemők hat hónapig tartó szoptatása szintén védelmet nyújt az allergiával szemben mivel az anyatejben találhatóak olyan baktériumok, amelyek elősegítik az egészséges mikrobiom kialakulását. A kutatók remélik, hogy munkájuk hozzájárulhat kezelés vagy olyan módszer kifejlesztéséhez, amivel megjósolható, hogy a gyermeknél kialakul-e allergia.  Az allergia Kanadában minden harmadik gyermeket érint, világszerte pedig milliókat.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás