PFAS vegyületek papír és bambusz szívószálakban
Kutatók megállapították, hogy a növényi alapanyagokból készült alternatív ivószálak nem feltétlenül olyan környezetbarátok, mint amilyennek látszanak.

Belga kutatók felfedezték, hogy ezek a szívószálak per- és polifluorozott alkil-anyagokat (PFAS) tartalmazhatnak, amelyek hosszú élettartamú és potenciálisan mérgező vegyi anyagok. A tanulmányban 39 márka papírból, bambuszból, üvegből, rozsdamentes acélból és műanyagból készült szívószálait elemezték. A PFAS-okat szinte minden szívószálfajtában megtalálták, kivéve a rozsdamentes acélból készülteket. A legmagasabb PFAS-tartalmat a papír és bambusz szívószálakban mutatták ki, 20 papír szívószálból 18, öt bambusz szívószálból négy volt érintett.

A PFAS vegyületeket különböző mindennapi termékekben használják, a környezetre és az egészségre káros hatást gyakorolnak. Bár a szívószálakban található PFAS-ok szintje alacsony, mégis hozzájárulhatnak a szervezet vegyi terheléséhez.

A kutatók azt javasolják, hogy környezetbarátabb alternatívaként rozsdamentes acél szívószálakat használjunk, vagy egyszerűen szívószál nélkül fogyasszuk az italokat. Fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, hogy a papír vagy bambusz szívószálak nem feltétlenül biológiailag lebomlóak, mint ahogy azt általában hiszik.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás