EU-FORA ösztöndíj program 2023-2024 – új pályázati felhívás
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ismét meghirdette az EU-FORA (European Food Risk Assessment – európai élelmiszer-kockázatértékelési) programot. Az elmúlt hat év tapasztalatai alapján átdogozott, megújult programra fogadó intézményként, illetve ösztöndíjasként 2023. március 15-ig lehet jelentkezni.

Az EU-FORA program egyedülálló lehetőséget biztosít a kapcsolatok bővítésére, tudás és gyakorlati módszerek megosztására azoknak a szervezeteknek, amelyek az EFSA küldetési területén dolgoznak.

A program keretében lehetőség van:

  • fogadó intézményként munkaprogram-javaslattal egy másik intézményből ösztöndíjas munkatársat fogadni
  • ösztöndíjasként gyakorlatot szerezni egy másik ország intézményében

Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, ezalatt az idő alatt a munkatárs mentesül szokásos feladatai alól és a másik intézmény által összeállított munkaprogram szerint dolgozik. A program nagy része távolról követhető, körülbelül annak egyharmadát kell a fogadó intézményben tölteni.

A pályázatok sikerességének érdekében konzorciumot kell alakítani az ösztöndíjast fogadó és az őt küldő szervezet részvételével. Feltétel, hogy a két szervezetnek különböző országban kell működnie, és szerepelnie kell az EFSA kompetens szervezeteket összefoglaló listájában (Art36-os lista), amely elvárásnak az Állatorvostudományi Egyetem eleget tesz. Az ösztöndíjasok esetében kevesebb mint 15 év munkatapasztalat szükséges. A jelentkezőknek alapvető ismeretekkel kell rendelkeznie az élelmiszerbiztonságról.

AZ EFSA által biztosított támogatás összege 55 000 euró. Ebből kell fedezni a küldő intézményben felmerült költségeket, hiszen a program időtartama alatt az ösztöndíjas mentesül a szokásos feladatainak elvégzése alól, de a szervezet állományában marad, valamint azokat a költségeket, amelyek a fizikai jelenlétet biztosítják a fogadó intézményben. Ezen túl a fogadó intézményben megvalósuló munka felügyeletének költségeit, és a járulékos adminisztratív kiadásokat is ebből kell finanszírozni. Az EFSA az összeget a konzorciumnak fizeti, és nem rendelkezik annak megosztásáról a két szervezet között. A pályázatot a két félnek konzorciumként kell benyújtania az EU elektronikus pályázati portálján keresztül. A konzorcium vezetője a fogadó intézmény.

A programmal kapcsolatban további információ érhető el a következő linken:

https://www.efsa.europa.eu/en/engage/fellowship

AZ ÁTE munkatársai érdeklődés vagy kérdés esetén a DÉOKFII munkatársához fordulhatnak, az alábbi elérhetőségen:

Országh Erika (email: orszagh.erika@univet.hu).

A hírt a Nébih és az EFSA által működtetett EFSA Focal Point osztotta meg. 

További
hírek

Hírlevél feliratkozás