A nemzetközi szervezetek közül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) tekinthető a legfontosabb partnerünknek.

Az EFSA az Európai Unió egyik tudományos szervezete, fő tevékenységi területe az élelmiszerláncot fenyegető kockázatok értékelése és tudományos szakvélemény alkotása. 2002. február 21-én kezdte meg működését, mely független az EU jogalkotó- és végrehajtó intézményeitől és a tagállamoktól is. Székhelye Olaszországban, Parmában található. Az EFSA munkája kiterjed minden olyan kérdésre, amely közvetlenül vagy közvetve hatással van az élelmiszer- és takarmánybiztonságra, beleértve az állategészségügyet és állatjólétet, a növényvédelmet, valamint a növényegészségügyet és a táplálkozást. Az EFSA támogatja az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az uniós tagállamokat abban, hogy hatékony és időben meghozzák azokat a kockázatkezelési döntéseket, amelyek biztosítják az európai fogyasztók egészségének védelmét, valamint az élelmiszer- és takarmánylánc biztonságát. Az EFSA a nyilvánossággal is nyíltan és átlátható módon kommunikál a hatáskörébe tartozó valamennyi kérdésben.

Az EFSA a kockázatbecslés mellett számos, adatokkal kapcsolatos tevékenységet is végez, így európai szinten gyűjt adatokat az élelmiszerek fogyasztására és az élelmiszer-szennyezőkre vonatkozóan.

A DÉT számos területen együttműködik az EFSA-val, mint például: kockázatbecslés, újonnan felmerülő kockázatok azonosítása, stratégiai tervezés, társadalomtudományi módszerek alkalmazása az élelmiszerlánc-biztonsági döntéshozatalban, adatelemzés és modellezés. Munkatársaink az EFSA több szakmai hálózatának munkájában is részt vesznek, amelyeken keresztül számos, a kockázatbecslés és a közegészségügy területén működő európai intézménnyel is kapcsolatban állunk.

Linkek:
EFSA 
EFSA kutatási platform

A DÉT munkatársai az alábbi EFSA-s munkacsoportok és hálózatok munkájában vesznek részt:

Hírlevél feliratkozás