Megjelent az EFSA és az ECDC által közösen készített, az Unióra vonatkozó antibiotikum rezisztencia jelentés
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemrég közzétett jelentése szerint a Salmonella és a Campylobacter baktériumok továbbra is magas szintű rezisztenciát mutatnak az antibiotikumokkal szemben.

2020-ban az EU-ban a kampilobakteriózis volt a legtöbbször jelentett zoonózis eset, továbbá a leggyakrabban jelentett élelmiszer-eredetű megbetegedés is. Az emberekből és baromfikból származó Campylobacter baktériumok magas szintű rezisztenciát mutatnak a ciprofloxacinra, egy fluorokinolon hatóanyagú antibiotikumra, melyet gyakran használnak a humán gyógyászatban baktériumok által okozott megbetegedések kezelésére.

Növekvő tendenciát figyeltek meg az antibiotikum rezisztencia tekintetében emberekben és szárnyasokban (broiler állományban) a Campylobacter jejuni esetében a fluorokinolon csoportba tartozó antibiotikumokkal szemben. A Salmonella Enteritidis esetében, mely a leggyakoribb Salmonella típus az emberekben, a kinolon/fluorokinolon antibiotikumokkal szemben figyeltek meg megnövekedett rezisztenciát. Állatokban, a Campylobacter jejuni és a Salmonella Enteritidis rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben általában mérsékelt vagy magas volt.

Az egyes antibiotikumokkal szembeni rezisztencia növekvő tendenciái ellenére azonban két kiemelkedően fontos antibiotikummal szembeni rezisztencia mértéke továbbra is alacsony az E. coli, a Salmonella és a Campylobacter baktériumok tekintetében mind az emberek, mind az élelmiszer-előállítási céllal tartott állatok esetében.

A 2016-2020-as időszakban a tetraciklinekkel, illetve ampicillinnel szemben kilenc, illetve tíz országban figyeltek meg rezisztencia csökkenést az emberekből származó Salmonella-ban, mely különösen nyilvánvaló volt a Salmonella Typhimurium esetében. A csökkenés ellenére az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia még mindig magas az emberekből és az állatokból származó baktériumokban.

Ezenkívül az Európai Unió országainak több, mint felében statisztikailag szignifikáns csökkenő tendenciát figyeltek meg a kiterjesztett spektrumú β-laktamázt (ESBL) termelő E. coli előfordulási gyakoriságában az élelmiszer-termelő állatoknál. Ez fontos megállapítás, mivel az ESBL-termelő E. coli baktérium egyes törzsei humán vonatkozásban súlyos fertőzésekért felelősek.

A karbapenem rezisztencia továbbra is rendkívül ritka az élelmiszer-termelő állatokból származó E. coli-ban és Salmonella-ban. A karbapenemek a végső esetben felhasználásra kerülő antibiotikumok csoportja, és minden olyan megállapítás, amely a zoonotikus baktériumok ezzel szembeni rezisztenciáját mutatja, aggodalomra ad okot.

A következő linken elérhető interaktív infografika országonkénti bontásban mutatja be az emberek, az állatok és az élelmiszerek vonatkozásában a különböző baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztencia szintjét 2019-ben és 2020-ban:  https://multimedia.efsa.europa.eu/dataviz-2020/index.htm

A tudományos jelentés az alábbi linken érhető el: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7209

Forrás: Salmonella and Campylobacter continue to show high levels of antibiotic resistance | EFSA (europa.eu)

A hírt a Nébih és az EFSA által működtetett EFSA Focal Point osztotta meg. 

További
hírek

Hírlevél feliratkozás