Újonnan kimutatott, emberi egészégre káros ftalát-vegyület: a mono-n-hexil-ftalát (MnHexP)
A mono-n-hexil-ftalát (MnHexP) vizeletmintákból történt kimutatása jelentős aggodalmakat keltett a lehetséges egészségügyi és környezeti hatásai miatt.

A PVC-ben és más műanyagokban lágyítószerként használt ftalátokról tudjuk, hogy a környezetben mindenütt kimutathatók különböző mátrixokban. Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Természet-, Környezet- és Fogyasztóvédelmi Hivatala (LANUV) nemrég MnHexP-t mutatott ki gyermekek vizeletmintáiban, ami a ftalátoknak való lehetséges kitettségre utal. Ezt a vegyületet ftalátok metabolitja és közvetlenül hexil-hidrogén-ftalátként is felszívódhat.

Reproduktív toxicitása miatt kockázatot jelent, továbbá potenciálisan növelheti a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás kockázatát is.

A LANUV többek között nyomon követési elemzéseket végzett a humán biomonitoring vizsgálatok részeként. A korábban gyűjtött és elemzett vizeletmintákhoz képest jelentős növekedést talált az MnHexP szennyezettségben és koncentrációjában a legújabb vizsgált mintákban. Hasonlóképpen, a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (UBA) a felnőttek vizeletmintáinak jelentős részében mutatott ki MnHexP-t, ami rávilágít a vegyületnek való széles körű kitettségre a különböző korcsoportokban. Ezen megállapítások ellenére az MnHexP konkrét forrásai továbbra sem ismertek, ami így kihívást jelent a szabályozó szervek számára a lehetséges expozíciós utak azonosítása és kezelésére.

A di-n-hexil-ftalátot, az MnHexP egyik lehetséges prekurzorát, már vizsgálták az élelmiszerekben, de kimutatási határérték alattinak találták, azonban más prekurzorok is hozzájárulhatnak a vizeletminták magas MnHexP-szintjéhez. A vizeletminták eredményei nyomán a REACH-rendelet és a CLP-rendelet szerinti szabályozási intézkedéseket is mérlegelik. Egyes ftalátok, köztük az MnHexP potenciális prekurzorai, az EU vegyi anyagokra vonatkozó jogszabályai szerint reprodukciót károsítónak és toxikusnak minősülnek, és engedélyezés vagy korlátozás alá esnek. Jelenleg is folynak erőfeszítések ezen anyagok használatának korlátozására és kevésbé veszélyes alternatívákkal való helyettesítésére. A szabályozási intézkedések azonban még függőben vannak, és további vizsgálatokra van szükség az MnHexP-expozícióval kapcsolatos kockázatok teljes megértéséhez. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) intézkedéseket javasolt az MnHexP vizeletmintákban való jelenlétének kezelésére, beleértve a regisztrált, közepes láncú szubsztituensekkel rendelkező orto-ftalátok összetételének vizsgálatát, valamint az európai PARC kezdeményezés részeként az MnHexP-t felszabadítani képes ftalátok kezelését.

Összefoglalva, az MnHexP kimutatása a vizeletmintákban rávilágít arra, hogy átfogó kockázatértékelésre és kezelési stratégiákra van szükség az emberi egészség és a környezet védelme érdekében a ftalátokkal kapcsolatban. A szabályozó hatóságoknak, a tudományos szervezeteknek és az iparági szereplőknek együtt kell működniük az expozíciós források azonosítása és kezelése, valamint a biztonságosabb alternatívák használatának előmozdítása érdekében.

Frissítések

Hírlevél feliratkozás